Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ShareThis

Summer Classics: Επανέκδοση "Αντίο, παιδιά (Au revoir, les enfants) - 1987"

CLASSICS | 08-09-2022 14:02



"Μόνο όταν η μνήμη φιλτράρεται μέσα από τη φαντασία, οι ταινίες που κάνουμε θα έχουν πραγματικό βάθος".
- Λουί Μαλ

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα για τα 90 χρόνια από τη γέννηση του πολυβραβευμένου (με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών και 2 Χρυσούς Λέοντες στο Φεστιβάλ της Βενετίας μεταξύ άλλων) Γάλλου σκηνοθέτη Λουί Μαλ, η Summer Classics σε συνεργασία με τη Gaumont επανακυκλοφορεί ορισμένες από τις σημαντικότερες δημιουργίες του: Μετά τα εμβληματικά Ασανσέρ για Δολοφόνους (1958) και Atlantic City (1980), τη σινεφίλ αποκάλυψη Το Δείπνο μου με τον Αντρέ (1981) και το συγκλονιστικό Η Φλόγα που Τρεμοσβήνει (1963), η πιο προσωπική και συγκινητική ταινία του Μαλ, το Αντίο, παιδιά, έρχεται στα θερινά σινεμά με ψηφιακά επεξεργασμένες κόπιες από την Summer Classics!

Το σενάριο της ταινίας που έγραψε ο ίδιος, βασίζεται σε γεγονότα της παιδικής ηλικίας του σκηνοθέτη, ο οποίος στην τρυφερή ηλικία των 11 ετών έγινε μάρτυρας μιας επιδρομής της Γκεστάπο στο καθολικό οικοτροφείο όπου φοιτούσε, με τρεις Εβραίους συμμαθητές του και τον διευθυντή που τους είχε κρύψει να συλλαμβάνονται και να στέλνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το Αντίο, παιδιά κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, αλλά και το βραβείο BAFTA (Βραβεία Κινηματογράφου της Βρετανικής Ακαδημίας) Καλύτερης Σκηνοθεσίας, ενώ μεταξύ άλλων ήταν υποψήφιο για δύο βραβεία Όσκαρ (Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου).

Ο Μαλ αφηγείται μια ιστορία αθωότητας και πρόωρης ωρίμανσης, φιλίας και απώλειας, θάρρους και προδοσίας. Ο διευθυντής του οικοτροφείου, ο πάτερ Ζαν, προσπαθεί να δημιουργήσει μια αυστηρή αλλά ταυτόχρονα στοργική ατμόσφαιρα για τα αγόρια με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, και να τα προφυλάξει από τους κινδύνους του πολέμου ακόμα και διακινδυνεύοντας την ίδια του τη ζωή, όταν κρύβει τρία αγόρια εβραϊκής καταγωγής. Η συμπόνια και η αυτοθυσία αντιπαραβάλλονται με τον διάχυτο αντισημιτισμό που αναδύεται από ένα μέρος της γαλλικής κοινωνίας, και η “φυσιολογική” καθημερινότητα της ζωής των παιδιών στο οικοτροφείο (το άνοστο φαγητό, τα μαθήματα, οι μάχες με ξυλοπόδαρα) με τον ήχο της σειρήνας και σκηνές όπως αυτή του νεαρού Γερμανού στρατιώτη που ζητά από έναν από τους ιερείς να ακούσει την εξομολόγησή του.

Η ταινία αναδεικνύει το έντονο τραύμα των παιδιών που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους και αναγκάστηκαν να αποκτήσουν μια νέα ταυτότητα, φοβούμενα πάντα ότι θα τα ανακαλύψουν, αλλά και ζητήματα όπως η συνεργασία ορισμένων με τους κατακτητές (ένα ακανθώδες ζήτημα που είχε απασχολήσει τον Λουί Μαλ και στο Λακόμπ, Λουσιέν). Το Αντίο, παιδιά ζωντανεύει μέσα από τις πλούσιες εικόνες του κινηματογραφιστή Ρενάτο Μπέρτα και τη μουσική του Σούμπερτ και του Σεν-Σανς και συγκινεί αβίαστα, όχι τόσο με την τραγικότητα των ίδιων των γεγονότων που εξιστορεί, όσο με την ειλικρίνεια και την απλότητα με την οποία τα αντιμετωπίζει.

Σύνοψη:

Ο Ζουλιέν πλήττει στο επαρχιακό καθολικό οικοτροφείο όπου φιλοξενείται τον χειμώνα του 1944 στην κατεχόμενη από τους Ναζί Γαλλία, όταν καταφθάνει στο σχολείο ο νέος μαθητής Ζαν Μπονέ. Ο ανταγωνισμός δίνει τη θέση του στη συντροφικότητα και τελικά σε μια φιλία που όλο και ισχυροποιείται, μέχρι που το μυστικό του Ζαν θα φέρει τα δύο αγόρια αντιμέτωπα με την παράνοια και τη σκληρότητα του κόσμου των ενηλίκων.

Αντίο, παιδιά / Αu revoir, les enfants (1987)

Σκηνοθεσία: Λουί Μαλ
Σενάριο: Λουί Μαλ
Πρωταγωνιστούν: Γκασπάρ Μανές, Ραφαέλ Φεϊτό, Φιλίπ Μοριέ Ζενού
Μουσική: Φραντς Σούμπερτ, Καμίγ Σεν-Σανς
Φωτογραφία: Ρενάτο Μπέρτα
Έτος Παραγωγής: 1987
Διάρκεια:  104 λεπτά
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διανομή: Summer Classics

Δείτε το trailer της ταινίας εδώ: 
https://www.gaumont.fr/fr/film/Au-revoir-les-enfants.html

από τις 15 Σεπτεμβρίου στα Θερινά Σινεμά

Δείτε περισσότερες ταινίες της Summer Classics για φέτος το καλοκαίρι εδώ: https://summercinemas.gr/news/235/



Φωτογραφίες:
Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Δελτίο Τύπου
Ενημέρωση: 08-09-2022 14:02 - Μέγεθος: 1.3 MB

Επιστροφή

Νέο App του Summer Cinemas

Κατεβάστε το στις φορητές συσκευές σας για άμεση ενημέρωση και αγορά εισιτηρίων προσφοράς.

qr-gplay qr-appst
icon-gplay icon-appstore