Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
Ο Άγνωστος (Ψηφιακή Επανέκδοση)
ShareThis
Ο Άγνωστος (Ψηφιακή Επανέκδοση)Πρωτότυπος τίτλος: 'The Stranger'

Το φαινομενικά ήσυχο περιβάλλον μίας μικρής κολεγιακής κοινότητας στην Αγγλία, διαταράσσεται από τη δραπέτευση ενός Γερμανού εγκληματία πολέμου, που όμως στη πραγματικότητα έχει σχεδιαστεί από κυβερνητικούς πράκτορες με την ελπίδα, ότι ο φυγάς θα τους οδηγήσει σε άλλους καταζητούμενους που κρύβονται.

Ο δραπέτης καταφεύγει στο σπίτι του καθηγητή Ράσκιν, που είναι και αυτός ένας εγκληματίας πολέμου, αλλά βρίσκεται κρυμμένος, στην πόλη Μέρι και μένει εκεί ως πολίτης υπεράνω υποψίας. Ο Ράσκιν, δεν χάνει τον καιρό του με τον πρώην συμπολεμιστή του. Από φόβο μήπως τον προδώσει, τον σκοτώνει και κρύβει το πτώμα του.

Αλλά στο μεταξύ, υπάρχει ο κυβερνητικός πράκτορας που παρακολουθεί τον δραπέτη και εντοπίζει τον Ράσκιν. Η στενή παρακολούθηση προδίδει τη φιλοσοφία του Ρασκίν και τον εκθέτει στα μάτια της νεαρής γυναίκας του. Φτάνοντας πια στα όρια του παραλογισμού αποπειράται και πεθαίνει καρφωμένος πάνω σε ένα μηχανισμό συνδεδεμένο με ένα πελώριο ρολόι πύργου.

Η ίντριγκα, οι συνεχείς ανατροπές, αλλά και ο εφιάλτης που πέφτει σαν πέπλο πάνω από τα κεφάλια των ηρώων, σαν μια θεόσταλτη δυστυχία, έρχεται για να ανατρέψει όχι μόνο τις ζωές τους, αλλά και να σημαδέψει την μοίρα τους για πάντα.

Φόβος και τρόμος, που σταδιακά οδηγούν σε έναν αδιέξοδο παραλογισμό, περιγράφονται με έντονες σκιάσεις και ημιφωτισμούς, που παραπέμπουν σε θαυμαστά εικονοκλαστικά έργα. Οι φωτισμοί και οι γωνίες λήψης είναι εντυπωσιακές και πολλές σκηνές, όπως η τελευταία σεκάνς του έργου, με τον θεαματικό θάνατο του Ράσκιν, μένουν αξέχαστες στον θεατή.

Βλ. επίσης: «O Άγνωστος»: Το αντιναζιστικό φιλμ του Όρσον Γουέλς δωρεάν στο διαδίκτυο


Σκηνοθεσία: Orson Welles
Σενάριο: Anthony Veiller
Ηθοποιοί: Edward G. Robinson, Loretta Young, Orson Welles, Philip Merivale, Richard Long
Διάρκεια: 95
Έτος παραγωγής: 1946


Επιστροφή
Θερινά Σινεμά

Πρεμιέρες

Επίσης Προβάλλονται

Προσεχώς
Νέο App του Summer Cinemas

Κατεβάστε το στις φορητές συσκευές σας για άμεση ενημέρωση και αγορά εισιτηρίων προσφοράς.

qr-gplay qr-appst
icon-gplay icon-appstore