Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
Το Βαποράκι
Το Βαποράκι

Πρωτότυπος τίτλος: 'The Mule'

Ο ογδοντάχρονος Ερλ Στόουν (Κλιντ Ίστγουντ) είναι απένταρος, μόνος και αντιμέτωπος με τη χρεοκοπία της επιχείρησής του, όταν του προσφέρεται μία δουλειά, στην οποία - φαινομενικά- πρέπει απλά να οδηγεί. Στην πραγματικότητα, γίνεται μεταφορέας στην υπηρεσία του μεξικάνικου καρτέλ ναρκωτικών. Τα πάει καλά, τόσο καλά που οι «παραγγελίες» ολοένα και αυξάνονται και ο ίδιος σύντομα ανεβαίνει στην ιεραρχία της «επιχείρησης». Δεν αργεί ωστόσο να τον εντοπίσει το ραντάρ του σκληρού πράκτορα της υπηρεσίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών Κόλιν Μπέιτς (Μπράντλεϊ Κούπερ). Έτσι, παρόλο που τα οικονομικά του προβλήματα ανήκουν στο παρελθόν, τα προηγούμενα λάθη του αρχίζουν να τον βαραίνουν σε τέτοιο βαθμό που είναι αβέβαιο αν θα έχει το χρόνο να τα διορθώσει, πριν βρεθεί ενώπιον της επιβολής του νόμου ή των αρχηγών του καρτέλ.

Κανείς δεν μπορεί να ξεφεύγει συνέχεια
Στο «Βαποράκι», ο σκηνοθέτης/παραγωγός Κλιντ Ίστγουντ υποδύεται τον Ερλ Στόουν, έναν άντρα που πλησιάζει τα 90 και καταλαβαίνει τι έχει θυσιάσει στη ζωή του, ειδικά τον χρόνο που θα μπορούσε να έχει περάσει με αγαπημένους ανθρώπους. Και τώρα ξέρει ότι είναι το μόνο που δεν πρέπει να θυσιάζεται. «Ο Ερλ δεν τα έχει πάει καλά με την οικογένεια του, αλλά την ίδια στιγμή αυταπατάται, δίνοντας συμβουλές στους άλλους για οικογενειακά θέματα» επισημαίνει ο Ίστγουντ. «Τώρα θέλει να ασχοληθεί με την οικογένεια, αλλά είναι πια δύσκολο».
Δεν κατάφερε να βοηθήσει οικονομικά στον γάμο της εγγονής του και βλέπει τα χρήματα ως μέσο για να κερδίσει πάλι την αγάπη της οικογένειας του. Η επιχείρηση του δεν πάει καλά και ο Ερλ μπορεί να χάσει τα πάντα. Μέχρι που μια παράξενη ευκαιρία έρχεται στον δρόμο του. Ως ένας άνθρωπος που έχει περάσει χρόνια στους δρόμους για τη δουλειά του, έχει σίγουρα μεγάλη ευχέρεια στην οδήγηση. Στην ηλικία του, ποιος θα τον υποπτευθεί για παρανομίες; Αντλώντας έμπνευση από μία πραγματική ιστορία, ο σεναριογράφος Νικ Σενκ δημιούργησε μετά το Gran Torino έναν ακόμα συναρπαστικό χαρακτήρα για τον Ίστγουντ. «Το πιο επιτυχημένο βαποράκι στην ιστορία του καρτέλ της Σιναλόα ήταν ο λιγότερο ύποπτος τύπος: ένας 90χρονος τύπος που ταξίδευε για δουλειές» δηλώνει ο Σενκ. «Τον λάτρευαν. Τον πότιζαν και τον τάιζαν. Οπότε άρχισα από αυτό».

Ο Ίστγουντ πιστεύει ότι το μεγαλύτερο φορτίο του Ερλ δεν είναι τα ναρκωτικά, ή το γεγονός ότι είναι συνένοχος σε ένα έγκλημα. Η ενοχή που νιώθει είναι το φορτίο που δεν μπορεί να διώξει από πάνω του. «Είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, χρειάζεται χρήματα, αλλιώς θα χάσει το σπίτι του και το έργο μιας ζωής» λέει ο σκηνοθέτης. «Μόλις κερδίσει χρήματα, δεν μπορεί να αντισταθεί και κάνει τον Ρομπέν των Δασών για να δικαιολογήσει τις πράξεις του. Αλλά είναι στην παρανομία και αυτό είναι επικίνδυνο. Μου άρεσε η ιδέα αυτού του τύπου που έχει τόσα εμπόδια να ξεπεράσει».
Τα τελευταία χρόνια ο Ίστγουντ έχει μπει μπροστά στην κάμερα λίγες φορές, αλλά ο χαρακτήρας του Ερλ τον έπεισε να το ξανακάνει. «Είχα διαβάσει το άρθρο στο New York Times για τον τύπο στον οποίο βασίσαμε τον Ερλ και μου άρεσε η ιδέα να παίξω έναν ρόλο της ηλικίας μου. Πάντα παρατηρώ και μαθαίνω πράγματα, όπως και ο Ερλ. Όσο περισσότερο ζεις, τόσο περισσότερο καταλαβαίνεις ότι δεν ξέρεις τα πάντα. Οπότε, απλώς συνεχίζεις».

Μαζί με τον Ίστγουντ εμφανίζονται μερικοί ηθοποιοί τους οποίους έχει σκηνοθετήσει στο παρελθόν, ανάμεσα τους είναι οι Μπράντλεϊ Κούπερ, Λόρενς Φίσμπερν, Μάικλ Πένια και Άλισον Ίστγουντ, αλλά και άλλοι ηθοποιοί που ευχόταν να συνεργαστούν χρόνια τώρα, όπως η Νταϊάν Γουίστ, ο Άντι Γκαρσία, η Τάισα Φαρμίγκα και ο Ιγκνάσιο Σερίτσιο.
«Οι ηθοποιοί είναι σημαντικοί, γιατί πάντα θέλεις κάτι συγκεκριμένο για κάθε ρόλο, αλλά και συναδελφικότητα
για όλο το διάστημα που συνεργάζεσαι μαζί τους. Ακόμα και αν επιλέξεις ηθοποιούς που δεν γνωρίζεις προσωπικά, είναι σημαντικό να θαυμάζεις τις ικανότητες του και αυτή η ομάδα ήταν σπουδαία».
Ο Ερλ πιστεύει ότι αν ξεπληρώσει τους αγαπημένους του για όλα αυτά τα χρόνια που τους παραμέλησε, θα τον βάλουν πάλι στη ζωή τους, ειδικά τώρα που έχει χρήματα. Η γενναιοδωρία του δεν σταματά στα πλαίσια της οικογένειας, αλλά εξαπλώνεται παραέξω και βοηθάει διάφορους ανθρώπους. «Νιώθει σαν σωτήρας, αλλά ηθικά καταρρέει. Ξέρεις ότι κάνει κάτι που δεν είναι σωστό και μια μέρη θα πληρώσει το τίμημα» λέει ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής.

«Το σπουδαίο με τον Κλιντ είναι ότι στα 88 του έπρεπε να παίξει λες και είναι μεγαλύτερος, γιατί έχει πολλή ζωντάνια μέσα του» λέει γελώντας ο Μπράντλεϊ Κούπερ που παίζει μαζί με τον Ίστγουντ. «Ο Κλιντ πετάγεται από τις καρέκλες σαν καγκουρό, αλλά ο Ερλ δεν είναι έτσι, οπότε είχε πλάκα να τον βλέπεις να υποδύεται κάποιον που έχει ζήσει πολλά χρόνια, ενώ ο ίδιος είναι πολύ αθλητικός».


Σκηνοθεσία: Κλιντ Ίστγουντ
Σενάριο: Νικ Σενκ
Ηθοποιοί: Κλιντ Ίστγουντ, Μπράντλεϊ Κούπερ, Λόρενς Φίσμπερν, Μάικλ Πένια, Νταϊάν Γουίστ, Άντι Γκαρσία, Άλισον Ίστγουντ, Τάισα Φαρμίγκα, Ιγκνάσιο Σερίτσι
Διάρκεια: 116
Έτος παραγωγής: 2018
Δείτε το Trailer

Πού παίζει τώρα

Δεν βρέθηκαν προβολές

Προσεχώς

Δεν βρέθηκαν προβολές

Επιστροφή
Θερινά Σινεμά

Πρεμιέρες

Επίσης Προβάλλονται

Προσεχώς

NEWSLETTER