Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ (Cat in the Wall) - Cinobo Nights - από τις 13 Αυγούστου

ΝΕΑ | 03-08-2020 13:27Συμμετοχή στο διαγωνιστικό του φεστιβάλ του Λοκάρνο και του Σεράγεβο
Βραβείο FIPRESCI στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βαρσοβίας

Μια αληθινή ιστορία για το πώς μια γάτα, κολλημένη στον τοίχο, μπορεί να αλλάξει, ή και να μπερδέψει ακόμα περισσότερο την μονότονη ζωή φιλόδοξων μεταναστών, μικροαπατεώνων και ευγενών υπέρμαχων του Brexit, που βρέθηκαν να ζουν σε μια πολυκατοικία, στο Λονδίνο.

Σύνοψη
Κάπου μεταξύ κωμωδίας και δράματος, τοποθετημένο στο βορειοανατολικό Λονδίνο, σε μια περιοχή διχασμένη σε κοινωνικά και οικονομικά τμήματα που απειλείται από τον εξευγενισμό των παλιών ηθών.
Η Ιρίνα, μια γυναίκα από την Βουλγαρία, ζει σε μια πολυκατοικία με τον μικρό της γιο και τον αδερφό της, όπου το ασανσέρ λειτουργεί ως τουαλέτα, οι γείτονες διαρκώς φωνάζουν και μια ανακαίνιση -που κανείς φαίνεται να μην θέλει- πρέπει να ακριβοπληρωθεί.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μια γάτα που θα βρεθεί ξαφνικά στις ζωές τους, θα στριμωχτεί μέσα στον τοίχο και θα πυροδοτήσει μία σειρά από απρόβλεπτα γεγονότα που θα τους φέρουν αντιμέτωπους με τα πραγματικά τους προβλήματα.
Κριτικάροντας το πώς είναι δομημένη μια κοινωνία και με διάθεση να αυτοσαρκαστεί με τις καθημερινές χαρές της ζωής, η Γάτα στον Τοίχο έχει τα υλικά ενός ντοκιμαντέρ στη συσκευασία ενός ζεστού, στην καρδιά, φιλμ.

Σημείωμα Vesela Kazakova και Mina Mileva
Σαν ομάδα, βάλαμε κάτω οτιδήποτε κοινωνικοπολιτικό μας απασχολούσε τα τελευταία χρόνια που ετοιμάζαμε την ταινία, και η Γάτα στον Τοίχο, που βασίζεται σε αληθινά περιστατικά, διαπραγματεύεται ένα πολύ καίριο πρόβλημα της βρετανικής κοινωνίας της τελευταίας χρονιάς, που δεν είναι άλλο από το Brexit. Επίσης, η αστική αναγέννηση και ο εξευγενισμός της νέας γενιάς που κατέστρεψαν οτιδήποτε είχε να κάνει με την ειρηνική συνύπαρξη των κοινοτήτων, ειδικά στο κεντρικό Λονδίνο, που έχει γίνει βορά στα εταιρικά συμφέροντα, γέννησε την Γάτα στον Τοίχο. 

Η animator Mina Mileva και η Vesela Kazakova έγιναν γνωστές ως παραγωγοί ιδρύοντας την δική τους εταιρεία Activist38, και σκηνοθετώντας ανατρεπτικά ντοκιμαντέρ, που ταξίδεψαν σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Φορτωμένα με διακρίσεις, προκάλεσαν όμως αντιδράσεις πίσω στην Βουλγαρία, αφού υπέστησαν θεσμική παρενόχληση, πολυάριθμες εισαγγελικές ανακρίσεις, μέχρι που ένας Βούλγαρος βουλευτής τις αποκάλεσε «δαιμονικό δίδυμο», ένα παρατσούκλι που τις ακολουθεί μέχρι και σήμερα, καθώς θεώρησε άκρως προσβλητικό το περιεχόμενο των ταινιών του. 

Σημείωμα της Mathilde Henrot, ιδρύτριας του Festivalscope, προγραμματίστριας στο φεστιβάλ του Σεράγεβο και παραγωγού
Από όταν συστήθηκαν το 2014, ως σκηνοθετικό δίδυμο με το ντεμπούτο τους, με το ρηξικέλευθο Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service, ένα ντοκιμαντέρ για τα παρασκηνιακά παιχνίδια που εξουσίαζαν την κινηματογραφική βιομηχανία επί υπαρκτού σοσιαλισμού, η Mina Mileva και η Vesela Kazakova ποτέ δεν απομακρύνθηκαν από την αναζήτηση απαντήσεων, ιδιαίτερα εκείνων που αντανακλούν πάνω στη Βουλγαρία του σήμερα. 
Στη Γάτα στον Τοίχο, που αποτελεί το μυθοπλαστικό τους ντεμπούτο, η Mileva και η Kazakova χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους στο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ για να δημιουργήσουν μια καυστική δραμεντί, σαν μια φλέβα που χτυπάει δυνατά. 
Με ηρωίδα μια Βουλγάρα μητέρα που ζει σε μια εργατική πολυκατοικία του Λονδίνου, η ταινία είναι τόσο σφτιχτοδεμένη όσο δεν είναι το χάος που επικρατεί στις ζωές των ηρώων της, και αποτελεί ένα δυνατό κεφάλαιο στο σύγχρονο κοινωνικά ευσυνείδητο σινεμά των ημερών μας, που αποφεύγει να γίνει λαϊκίστικα καταγγελτικό. 
Χωρίς να φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά για τον διαχωρισμό των τάξεων, τους μετανάστες, το Brexit, η Mileva και η Kazakova συνεχίζουν να χτίζουν την καριέρα τους, ως επαναστάτες με αιτία. 

Trailer: 

Credits 
Σκηνοθεσία / σενάριο: Vesela Kazakova, Mina Mileva
Πρωταγωνιστούν: Irina Atanasova, Angel Genov, Orlin Asenov, Gilda Waugh, Jon-Jo Inkpen, Chinwe Nwokolo, Kadisha Gee Kamara
Φωτογραφία: Dimitar Kostov
Μοντάζ: Donka Ivanova
Μουσική: Andy Cowton
Διάρκεια: 92’

Η ταινία κυκλοφορεί 13 Αυγούστου σε επιλεγμένους κινηματογράφους από το CinoboΦωτογραφίες:

Επιστροφή
NEWSLETTER