Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ShareThis

Summer Classics: Επανέκδοση "Τρία χρώματα: Η Μπλε ταινία (Trois couleurs: Blue - 1993)

CLASSICS | 26-08-2021 11:44



«Θέλουν οι άνθρωποι πραγματικά ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη; Ή μήπως είναι ένας  τρόπος του λέγειν;»
Κριστόφ Κισλόφσκι

Με αφορμή τα 80 χρόνια από τη γέννηση του Κριστόφ Κισλόφσκι (1941-1996), ενός από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου σινεμά, η Summer Classics επανεκδίδει στα θερινά σινεμά 4 εμβληματικές δημιουργίες του, τη Διπλή Ζωή της Βερόνικα και την αριστουργηματική Τριλογία των Χρωμάτων. Από τις 2 Σεπτεμβρίου οι σινεφίλ θα μπορούν να απολαύσουν ξανά στα Θερινά Σινεμά την αγαπημένη Μπλε ταινία (Trois couleurs: Blue - 1993), με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια.

Η Μπλε ταινία, η πρώτη της τριλογίας, αντιστοιχεί στο πρώτο από τα τρία χρώματα της Γαλλικής σημαίας, αυτό που συμβολίζει την ελευθερία. Ο Κισλόφσκι εδώ εστιάζει στο τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει αυτό, στο τι χάνεται όταν κερδίζουμε την ελευθερία. Το να είσαι ελεύθερος σημαίνει να απαλλαγείς από ό,τι σε δέσμευε κάποτε, κάτι που εκ πρώτης όψεως μοιάζει θετικό, όμως δεν είναι απαραίτητα έτσι. Η Μπλε ταινία μιλάει για τη θλίψη αλλά και για τις εγγενείς αντιφάσεις στην όποια προσπάθεια των ανθρώπων να βρουν κάποιο νόημα στη ζωή τους και να κατακτήσουν την προσωπική τους ελευθερία, ακόμη και μετά από μια μεγάλη απώλεια.

Η ταινία είναι βουτηγμένη σε ένα υποβλητικό μπλε και σε όλα όσα αντιπροσωπεύει το μυστηριώδες αυτό χρώμα, με απίστευτη κινηματογράφηση όλων του των αποχρώσεων από τον Σλάβομιρ Ιντζιάκ (Η διπλή ζωή της Βερόνικα), και μια καινοτόμα χρήση των fade-outs, τα οποία ενώ παραδοσιακά χρησιμοποιούνται στις ταινίες για να υποδηλώσουν το πέρασμα του χρόνου, εδώ αντίθετα φέρνουν τον θεατή πίσω στο σημείο του χρόνου από όπου ξεκίνησε το fade-out, κατορθώνοντας έτσι να αναπαραστήσουν μια εξαιρετικά υποκειμενική άποψη. Επιπλέον, καθημερινά αντικείμενα όπως ένα φλιτζάνι του καφέ,  με ασυνήθιστα κοντινά πλάνα, γίνονται σύμβολα ενός ήσυχου εορτασμού της ζωής.


Με εκπληκτική ορχηστρική μουσική από τον στενό συνεργάτη του Κισλόφσκι, τον βραβευμένο Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ, που εκπληρώνει μια σχεδόν αυτόνομη, φιλοσοφική λειτουργία μέσα στην ταινία, και με μια ευαίσθητη και ταυτόχρονα δυναμική ερμηνεία από τη Ζιλιέτ Μπινός, η Μπλε ταινία κατέκτησε τον Χρυσό Λέοντα στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, το Βραβείο Καλύτερης Κινηματογράφησης για τον Ιντζιάκ αλλά και το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την Μπινός.

Σύνοψη: 
Η Ζουλί επιβιώνει από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκαν η κόρη της και ο σύζυγός της, ένας διάσημος συνθέτης. Στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τα νέα επώδυνα δεδομένα, προσπαθεί να κόψει κάθε δεσμό με το παρελθόν της, προκειμένου να είναι ελεύθερη και να ξεκινήσει από την αρχή. Ωστόσο, θα αναγκαστεί ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει αλήθειες για τη ζωή του εκλιπόντος συζύγου της, αλλά και για την ουσιαστική της ταυτότητα και σχέση με τους συνανθρώπους της.

Τρία χρώματα: Η Μπλε ταινία / Trois couleurs: Blue (1993) 

Σκηνοθεσία: Κριστόφ Κισλόφσκι
Σενάριο: Κριστόφ Κισλόφσκι, Κριστόφ Πιέσιεβιτς
Πρωταγωνιστούν: Ζιλιέτ Μπινός, Μπενουά Ρεζάν, Εμανουέλ Ριβά, Φλοράνς Περνέλ, Σαρλότ Βερί
Μουσική: Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ
Φωτογραφία: Σλάβομιρ Ιντζιάκ
Έτος Παραγωγής: 1993
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Πολωνία, Ελβετία
Διάρκεια: 94 λεπτά
Διανομή: Summer Classics

από τις 2 Σεπτεμβρίου στα Θερινά Σινεμά



Βίντεο:

Φωτογραφίες:

Επιστροφή

Νέο App του Summer Cinemas

Κατεβάστε το στις φορητές συσκευές σας για άμεση ενημέρωση και αγορά εισιτηρίων προσφοράς.

qr-gplay qr-appst
icon-gplay icon-appstore