Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ShareThis

Summer Classics: Επανέκδοση "Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων (North by Northwest - 1959)"

CLASSICS | 12-07-2022 13:52



 «Ήθελα να γράψω την ταινία του Χίτσκοκ που θα ξεπερνούσε όλες τις ταινίες του Χίτσκοκ.» 
- ’Ερνεστ Λίμαν

Ο Μαιτρ του Σασπένς επιστρέφει στα θερινά σινεμά με το διαχρονικό αριστούργημα Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων (North by Northwest, 1959) με ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες από την Summer Classics! Ο αξεπέραστος Κάρι Γκραντ, με αβίαστη κομψότητα και φινέτσα όπως πάντα, πρωταγωνιστεί σε αυτό το κατασκοπικό θρίλερ λανθασμένης ταυτότητας του Άλφρεντ Χίτσκοκ, μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, αγαπημένη κοινού και κριτικών: Μια θεαματική περιπέτεια με γρήγορο ρυθμό, που διαχειρίζεται με χαρακτηριστικό στυλ και υπόγεια ειρωνεία τον ηθικό σχετικισμό την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Το γεμάτο ανατροπές σενάριο έχει γράψει ο Έρνεστ Λίμαν, ο οποίος στη διάρκεια της καριέρας του προτάθηκε έξι φορές για Όσκαρ σεναρίου (μεταξύ των οποίων και για το Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων), ενώ το 2001 έγινε ο πρώτος σεναριογράφος που έλαβε τιμητικό βραβείο Όσκαρ για το σύνολο των επιτευγμάτων του. Στο Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων ένας αθώος άνδρας καταδιώκεται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, από πράκτορες που προσπαθούν να βγάλουν από τη χώρα ένα μικροφίλμ με κυβερνητικά μυστικά. Πρόκειται για την τέταρτη και τελευταία συνεργασία του Χίτσκοκ με τον απολαυστικό Κάρι Γκραντ, ενώ το σάουντρακ από τον επίσης συχνό συνεργάτη του Χίτσκοκ, Μπέρναρντ Χέρμαν, είναι δυναμικό όσο και η καταιγιστική δράση. Εντυπωσιακοί και πρωτότυποι είναι ακόμα και οι τίτλοι έναρξης, με τη χρήση κινητικής τυπογραφίας από τον θρυλικό γραφίστα Σολ Μπας.

Το Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του Άλφρεντ Χίτσκοκ, ενώ μετά την πρώτη προβολή της οι κριτικοί των The New Yorker και The New York Times την αποθέωσαν αμέσως ως ένα αριστούργημα κωμικής, εκλεπτυσμένης αυτοπαρωδίας, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά, στοιχεία καθαρής δράσης, ψυχολογικού θρίλερ και ρομαντικού δράματος με γενναιόδωρες δόσεις έξυπνου χιούμορ. Σε αυτήν τη γεμάτη ενθουσιασμό περιπέτεια με την υπέροχα παλιομοδίτικη διάθεση, ο Κάρι Γκραντ από άβουλο πιόνι γίνεται ήρωας με αυτοπεποίθηση που θα τη ζήλευε ακόμα κι ο Τζέιμς Μποντ, η Εύα Μαρί Σεντ κρατά αμείωτο το ερωτικό ενδιαφέρον βοηθώντας τον ήρωα να ενηλικιωθεί, ενώ το σασπένς διατηρείται από την αρχή ως το τέλος, ταξιδεύοντας τον θεατή από την κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη έως το όρος Ράσμορ με τις γιγαντιαίες προσωπογραφίες.

Στην 32η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ το Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων ήταν υποψήφιο για τρία βραβεία Όσκαρ (πρωτότυπου σεναρίου, μοντάζ και καλλιτεχνικής διεύθυνσης), το 1995 επιλέχθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για να διατηρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ταινιών των Ηνωμένων Πολιτειών ως "πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντική", κατατάχθηκε στην 13η θέση στη λίστα του BBC το 2015 με τις 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες, ενώ το 2022 το περιοδικό Time Out ονόμασε το Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων την καλύτερη ταινία θρίλερ που γυρίστηκε ποτέ.

Με θεαματική φωτογραφία Vistavision, μια παραλλαγή των κινηματογραφικών ταινιών 35mm ευρείας οθόνης και υψηλότερης ανάλυσης, σκηνές όπως αυτές στο όρος Ράσμορ και ακόμα περισσότερο η καταδίωξη του ήρωα στην έρημο από το αεροπλάνο ψεκασμών, θεωρούνται κορυφαίες στιγμές της κινηματογραφικής ιστορίας. Για την ακρίβεια, το 2000 η εφημερίδα The Guardian κατέταξε την αξέχαστη σκηνή με το αεροπλάνο ψεκασμών στην 29η θέση της λίστας με τις "100 καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές", ενώ το 2009 τo βρετανικό κινηματογραφικό περιοδικό Empire την κατέταξε ως τη "μεγαλύτερη κινηματογραφική στιγμή" όλων των εποχών.

Αν η ψυχαγωγία του θεατή είναι το κριτήριο για τις κινηματογραφικές ικανότητες, τότε το  Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων είναι όσο πιο κοντά στην τελειότητα μπορεί να είναι μια ταινία. Με βαθμολογία 98% στο Metacritic και 97% στο Rotten Tomatoes, λαμπερή,  διασκεδαστική και στυλάτη, με χιούμορ και δράση, είναι ο ορισμός της απόλυτης ταινίας για θερινό -και όχι μόνο- σινεμά.

Σύνοψη:

Ένας ανυποψίαστος διαφημιστής καταδιώκεται από κατασκόπους που νομίζουν ότι είναι πράκτορας της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Στην προσπάθειά του να σώσει τη ζωή του, μπλέκεται όλο και βαθύτερα σε μια υπόθεση στην οποία κανείς δεν είναι αυτό που φαίνεται...

Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων / North by Northwest (1959)

Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ 
Σενάριο: Έρνεστ Λίμαν
Πρωταγωνιστούν: Κάρι Γκραντ, Τζέιμς Μέισον, Εύα Μαρί Σεντ, Μάρτιν Λαντάου
Μουσική: Μπέρναρντ Χέρμαν
Φωτογραφία: Ρόμπερτ Μπερκς
Έτος Παραγωγής: 1959
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Διάρκεια: 136 λεπτά
Διανομή: Summer Classics

Δείτε το trailer της ταινίας εδώ: https://vimeo.com/717070070

από τις 21 Ιουλίου στα Θερινά Σινεμά

Δείτε περισσότερες ταινίες της Summer Classics για φέτος το καλοκαίρι εδώ: https://summercinemas.gr/news/235/



Βίντεο:

Φωτογραφίες:
Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Δελτίο Τύπου
Ενημέρωση: 12-07-2022 13:52 - Μέγεθος: 2.32 MB

Επιστροφή

Νέο App του Summer Cinemas

Κατεβάστε το στις φορητές συσκευές σας για άμεση ενημέρωση και αγορά εισιτηρίων προσφοράς.

qr-gplay qr-appst
icon-gplay icon-appstore