Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ShareThis

Οι κινηματογράφοι που αγαπήσαμε

ΝΕΑ | 25-10-2016 14:28



Ένα εξαιρετικό λεύκωμα των ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας και του Πειραιά σε μια πλούσια ηλεκτρονική έκδοση 617 σελίδων που επιμελήθηκε, συνέταξε και δημοσίευσε ο δημοσιογράφος Μάνος Γαϊτάνος.

Στην εισαγωγή του περιγράφει το κοινωνικό φαινόμενο της μεταπολεμικής Ελλάδας που συνέβαλε στην δημοφιλία και την καθιέρωση του μαγικού νέου κόσμου!

«Το κλειδί είναι εδώ: ο κινηματογράφος συνδύαζε την ψυχαγωγία με την ενημέρωση και αυτά τα δύο τα προσέφερε σε πολύ προσιτή τιμή. Στα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο, η Ελλάδα μπαίνει σε μια φάση ανασυγκρότησης και η τότε νέα γενιά λαχταράει να χαρεί τη ζωή της. Όπως κάθε νέα γενιά, αλλά εκείνη –δικαιολογημένα– πολύ περισσότερο. Οι νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα (σε αρκετές περιπτώσεις πληγωμένα από τον πόλεμο) χωριά τους, με τις περιοριστικές συνθήκες, και συγκεντρώνονται στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις. Τα γεγονότα του πολέμου αλλά και η, έτσι κι αλλιώς, οικονομική στενότητα, δεν τους έχουν επιτρέψει να γνωρίσουν ή έστω να μάθουν αρκετά πράγματα. Τα μέσα της εποχής, δεν προσφέρουν εικόνες: η τυπογραφία δεν έχει ακόμα εξελιχθεί, η φωτογραφική κάλυψη είναι ανεπαρκής, στις εφημερίδες και στα περιοδικά οι τεχνικές δυνατότητες επιτρέπουν τη δημοσίευση ελάχιστων φωτογραφιών (μαυρόασπρων, επί το πλείστον, και κακοτυπωμένων) ενώ η εικονογράφηση, τις περισσότερες φορές άτεχνη, αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Πώς όμως να καταλάβεις πράγματα μέσα από αυτά;

Η εικόνα του κινηματογράφου, με τη δύναμη της φυσικότητας και την παραστατικότητα της κίνησης, φέρνει όλο τον κόσμο στις οθόνες των αιθουσών. Γοητευμένοι, οι θεατές μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες ανακαλύπτουν το σύμπαν που τους περιβάλλει: άλλες πόλεις, άλλες χώρες, άλλες εποχές, άλλες συνήθειες. Δεν έχει σημασία που όλα αυτά δεν είναι πάντα ακριβή, αλλά παρουσιασμένα σύμφωνα με τη σκηνοθετική ή σεναριακή φαντασία. Οι θεατές δεν μπαίνουν σε τέτοιες λεπτομέρειες, βιώνουν τα επί της οθόνης διαδραματιζόμενα, ταυτίζονται με τα θετικά πρόσωπα των κινηματογραφικών έργων και νιώθουν απέχθεια, ακόμα και στην πραγματική ζωή, για τους ηθοποιούς που συνδέονται με ρόλους κακών.

Μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες οι θεατές ταξιδεύουν σε άλλους τόπους, από συναρπαστικές πόλεις μέχρι ζούγκλες και ερήμους, μέχρι τους βυθούς των θαλασσών ή το διάστημα. Συναναστρέφονται μεγιστάνες του πλούτου, γόησσες και γόητες, ήρωες της μυθολογίας, προϊστορικά τέρατα που ξαναζωντανεύουν για να σκορπίσουν ρίγη και να κόψουν την ανάσα. Ο κινηματογράφος κάνει το θαύμα του και οι κινηματογραφικές αίθουσες δεν είναι απλά χώροι αναψυχής. Γίνονται πύλες για άλλες πραγματικότητες».

Μπορείτε να κάνετε δωρεάν download το αρχείο του λευκώματος σε pdf στην σελίδα του συγγραφέα στο facebook εδώ: https://www.facebook.com/groups/1575130719461972/



Επιστροφή

Νέο App του Summer Cinemas

Κατεβάστε το στις φορητές συσκευές σας για άμεση ενημέρωση και αγορά εισιτηρίων προσφοράς.

qr-gplay qr-appst
icon-gplay icon-appstore