Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ShareThis

Καλοκαιρινές Αναμνήσεις: Κάποτε στο Ρίο

ΝΕΑ | 07-11-2016 13:47



Του Χάρη Σοφιανού

Αν δεν ζεις σ' αυτή την πόλη, ίσως να μην ξέρεις το Ρίο. Ίσως και να το ξέρεις, απλά να μη γνώριζες ότι δεν είναι πια κοντά μας.

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΘΕΡΙΝΟ ΜΕ ΤΑ ΧΟΤ-ΝΤΟΓΚ".

Εντάξει, τι να πω δηλαδή; Ψέματα να πω; Μικρό παιδί ήμουνα (ήτανε το σωστό), δεν μπορούσα να επιλέξω με ποιο τρόπο θα συνδέσω τις γραμμές στο κεφάλι μου. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι δεν ήμουν ο μόνος. Στην προ-multiplex εποχή το σινεμά είχε συνδυαστεί αυστηρά με το ποπ-κορν και την κοκα-κόλα. Άντε με τα τσιπς και τη μπύρα. Για νάτσος, πίτσες και γυάλες γεμάτες ζαχαρωτά και λαστιχένια αρκουδάκια, ούτε λόγος. Οπότε το να συνδέσει κάποιος το Ρίο με τα χοτ-ντογκ ήταν κάτι πολύ απλό.

Πως ο άλλος δηλαδή θα μπει σε ένα μπαρ και το πρώτο που θα του έρθει στο μυαλό είναι να πάρει ένα ποτό. Έτσι και με το Ρίο. Πριν καν καθίσεις στη θέση σου έπαιρνες ένα με κέτσαπ-μουστάρδα για να έρθεις στα ίσα σου. Και μετά άφηνες τα πράγματα σου στο τραπεζάκι και άραζες στην καρέκλα. 

Αν μη τι άλλο το Ρίο ήταν πρωτοποριακό. Παρείχε όλα τα κομφόρ, που θα μπορούσε να προσφέρει ένα θερινό σινεμά. Πέρα από την δεδομένη "κατάσταση", αυτή που μας κάνει να προτιμούμε χίλιες φορές τα αστέρια πάνω από το κεφάλι μας, παρά τον dolby ήχο. 

Στη Γλυφάδα ήταν το πρώτο θερινό που καθιερώθηκε. Υπήρχε, βέβαια και το Άννα Ντορ στην "ταράτσα", αλλά δεν ήταν το ίδιο. Το Ρίο ξεχώριζε. Ήταν το τυπικό συνοικιακό σινεμά, αυτό που όπως και τόσα άλλα, νικήθηκαν με το πέρασμα του χρόνου. Το ίδιο συνέβη με το Άννα Ντορ, με τον Πλανήτη και τη Βιολέτα στη Βούλα. Με την Αίγλη που έγινε καφετέρια. 

Τώρα ουσιαστικά το μόνο θερινό της Γλυφάδας είναι το "Cine Γλυφάδα", ακριβώς απέναντι από εκεί που έδρευε παλιά το Ρίο. Άλλωστε το συγκεκριμένο ήταν και το σημείο αναφοράς. Αυτό έκανε γνωστή τη Ζέππου (ο δρόμος που ανεβαίνει από τον Άγιο Κωνσταντίνο, περνάει από το 1ο Γλυφάδας και καταλήγει στην Βουλιαγμένης, για να γίνει απέναντι Καραχάλιου). Ως τότε λέγαμε; "Στη Ζέππου, εκεί που είναι το Ρίο. Αυτό με τα χοτ-ντογκ".

Πηγή: http://www.nou-pou.gr/articles/anamniseis/kapote-sto-rio/



Επιστροφή

Νέο App του Summer Cinemas

Κατεβάστε το στις φορητές συσκευές σας για άμεση ενημέρωση και αγορά εισιτηρίων προσφοράς.

qr-gplay qr-appst
icon-gplay icon-appstore