Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ShareThis

30ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

ΝΕΑ | 16-10-2017 12:25



Η Athens Voice και ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης παρουσιάζουν το 30ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

"Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, που απευθύνεται  κυρίως στους λάτρεις του καλού ευρωπαϊκού και ελληνικού κινηματογράφου, σηκώνει αυλαία στις 18 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την προβολή του βωβού αριστουργήματος του D.W. Griffith «Μισαλλοδοξία» συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Νίκο Πλάτανο. Φετινοί προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ, ο βραβευμένος με όσκαρ ελληνοαμερικάνος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Αλεξάντερ Πέιν και ο Πολωνός σκηνοθέτης και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου Κριστόφ Ζανούσι.

Το δυνατό του χαρτί, όπως κάθε χρόνο, είναι το διαγωνιστικό τμήμα του. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εννιά επιλεγμένες ταινίες από τη φετινή ευρωπαϊκή παραγωγή, οι οποίες διακρίθηκαν σε φεστιβάλ του εξωτερικού, ωστόσο δεν έχουν ακόμα παιχτεί στη χώρα μας: Το ιρλανδικό «Without name» του Lorcan Finnegan , ατμοσφαιρικό θρίλερ με ήρωα ένα τοπογράφο που χάνεται στην καρδιά ενός δάσους, το «Corporate» του Nicolas Silhol (Γαλλία), η  «Arrhythmia» του Boris Khlebnikov (Ρωσία, Φινλανδία, Γερμανία), η «Μarita» του Cristi Iftime (Ρουμανία) που αφηγείται μια οικογενειακή περιπέτεια με στοιχεία road movie, τo «L’Intrusa» του Leonardo di Costanzo (Ιταλία, Eλβετία, Γαλλία), τo «Una Famiglia» του Sebastiano Riso (Ιταλία), τo «Re-Inventing Martin» της Anne Fontaine (Γαλλία),  η «Ιστορία της Πράσινης Γραμμής» του κύπριου Παννίκου Χρυσάνθου και φυσικά η νέα ταινία του Βασίλη Μαζωμένου με τίτλο «Lines» που αντελεί το θέμα της από τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα της κρίσης. Η έναρξη του Διαγωνιστικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στην Έλλη (8.15 μ.μ.) με την προβολή, σε πανελλαδική πρεμιέρα, της ταινίας «Lines» του Βασίλη Μαζωμένου και οι προβολές του διαγωνιστικού θα πραγματοποιηθούν στην ίδια αίθουσα από τις 26 έως τις 31 Οκτωβρίου.

Σημαντικά είναι και τα αφιερώματα στον Λουκίνο Βισκόντι (μια σχεδόν πλήρης ρετροσπεκτίβα στο έργο του κορυφαίου Ιταλού δημιουργού που περιλαμβάνει από τις πρώτες και λιγότερο γνωστές του ταινίες μέχρι τα διεθνούς αναγνώρισης αριστουργήματα του - «Θάνατος στη Βενετία», «Η γοητεία της αμαρτίας», «Διαβολικοί εραστές», «Η γη τρέμει», «Senso» κ.ά. με το αφιέρωμα να συνοδεύεται από ειδική έκδοση για τον Βισκόντι), στη «Γοητεία του ασπρόμαυρου» (το φεστιβάλ και η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, προτείνουν ταινίες που σφράγισαν την αισθητική του μαυρόασπρου κινηματογράφου (θα προβληθούν ταινίες όπως η «Κατάσταση των πραγμάτων» του Β. Βέντερς, το «Down by Law» του Τζάρμους, το «Europa» του Λ. Φον Τρίερ αλλά και ελληνικές σαν το «Πες στη Μορφίνη Ακόμα την ψάχνω» του Γιάννη Φάγκρα και ο «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Η Γοητεία του Μαυρόασπρου» εντάσσεται η εικαστική έκθεση “Black Beauty” στη γκαλερί “ΣτοART” στη Στοά Κοραή. Nέοι εικαστικοί καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν πρωτότυπα έργα εμπνευσμένα από τον μαυρόασπρο κινηματογράφο. Η επιμέλεια είναι του Γιάννη Ψυχοπαίδη και η διάρκεια της έκθεσης  10 Οκτωβρίου - 9 Νοεμβρίου. Ακόμη με ενδιαφέρον αναμένονται τα αφιερώματα στον Νίκο Κούνδουρο (θα προβληθεί ντοκιμαντέρ του Νίκου Καβουκίδη για την κινηματογραφική πορεία του Ν.Κούνδουρου, με αποσπάσματα και από τις 12 ταινίες του αλλά και με στιγμιότυπα από τα γυρίσματα) και το καθιερωμένο πρόγραμμα «Διεθνής Εικόνα σε Πρώτη Προβολή» που θα παρουσιάσει και φέτος  πολυαναμενόμενες avant premieres απ’ όλο τον κόσμο: «Discreet» του Travis Mathews (HΠΑ), «The young Karl Marx» του Raoul Peck (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο), «Buy Buy Germany» του Sam Garbarski (Γερμανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο), «Posoki» του Stephan Komandarev (Βουλγαρία, Γερμανία, ΠΓΔΜ) και «Film Stars Don’t Die in Liverpol» του Paul McGuigan (Ηνωμένο Βασίλειο).

Επίσης το φετινό Πανόραμα γιορτάζει μαζί και τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Eυρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA). Για τον εορτασμό αυτό έχει επιλεγεί ένας αριθμός βραβευμένων από την EFA ταινιών –ανάμεσά τους και το «Τοπίο στην Ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου καθώς και  τα φιλμ «Melancholia» του Λαρς Φον Τρίερ, «Riff Raff» του Κεν Λόουτς, «Μαζί ποτέ» του Φατίχ Ακίν και «Gomorra» του Ματέο Γκαρόνε.      

Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου στην Έλλη (8 μ.μ.) με την απονομή των βραβείων του διαγωνιστικού προγράμματος από τις επιτροπές της Fipresci, της Π.Ε.Κ.Κ  και των αναγνωστών του «Αθηνοράματος». Συνεχίζοντας μια παράδοση τριών δεκαετιών, το Πανόραμα θα τιμήσει και φέτος προσωπικότητες με αναγνωρισμένη προσφορά στην 7η τέχνη. Φέτος τιμητικά βραβεία θα λάβουν οι: Αλεξάντερ Πέιν, Κριστόφ Ζανούσι και Γιάννης Οικονομίδης, ενώ στη συνέχεια, θα προβληθεί σε αβαν πρεμιέρ η ταινία «Film Stars Don’t Die in Liverpol» του βρετανού Paul McGuigan. Το φιλμ είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία και εστιάζει στην ερωτική σχέση του Πίτερ Τέρνερ και της σταρ του Χόλιγουντ Γκλόρια Γκράχαμ, στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Την κριτική επιτροπή της Fipresci απαρτίζουν οι: Ziva Emersic (Σλοβενία), κριτικός κινηματογράφου στην εθνική ραδιοτηλεόραση RTV Slovenija,  Anders Larsson (Σουηδία), κριτικός κινηματογράφου στα ημερήσια Μέσα Norrbottens-Kuriren και Skanemedia και το μηνιαίο Film Score  και Χρήστος Σκυλλάκος (Ελλάδα), κριτικός κινηματογράφου στο εβδομαδιαίο ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ και την ιστοσελίδα toperiodiko.gr. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής της Π.Ε.Κ.Κ. είναι οι κριτικοί κινηματογράφου Ιφιγένεια Καλαντζή, Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος και Κωνσταντίνος Μπλάθρας. [...]"


 Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: http://www.athensvoice.gr/politismos/cinema/30o-panorama-eyropaikoy-kinimatografoy



Επιστροφή

Νέο App του Summer Cinemas

Κατεβάστε το στις φορητές συσκευές σας για άμεση ενημέρωση και αγορά εισιτηρίων προσφοράς.

qr-gplay qr-appst
icon-gplay icon-appstore