Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ShareThis

«Book Club» | 14 Ιουνίου στους κινηματογράφους από την ODEON

ΝΕΑ | 04-06-2018 12:02



Τέσσερις μεγάλες κυρίες του σινεμά συναντιούνται στη μεγάλη οθόνη και μας λένε πως «το επόμενο κεφάλαιο είναι το καλύτερο κεφάλαιο»!

Λίγα λόγια για την ταινία

Η Νταϊάν (Νταϊάν Κίτον) έμεινε πρόσφατα χήρα, μετά από 40 χρόνια έγγαμου βίου. Η Βίβιαν (Τζέιν Φόντα) απολαμβάνει μια ερωτική ζωή χωρίς δεσμεύσεις. Η Σάρον (Κάντις Μπέργκεν) προσπαθεί ακόμα να ξεπεράσει ένα διαζύγιο 10 ετών. Η Κάρολ (Μαίρη Στίνμπεργκεν) βλέπει τον γάμο της να καταρρέει, έπειτα από 35 χρόνια. Οι ζωή τεσσάρων φίλων θα αλλάξει δια παντός μετά την ανάγνωση του περιβόητου βιβλίου «50 Αποχρώσεις του Γκρι», που θα πυροδοτήσει μια σειρά από εξωφρενικές επιλογές και κωμικές καταστάσεις. Νέοι έρωτες, αλλά και αναζωπύρωση παλιών, σκανδαλίζουν τις τέσσερις γυναίκες με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα. Μια γλυκιά και ειλικρινής κωμωδία που αποδεικνύει πως ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα αρχή.

Μια λογοτεχνική λέσχη γεμάτη… αστέρια

Μια ταινία για τέσσερις γυναίκες γύρω στα 60 που αποφασίζουν να απελευθερωθούν από προσωπικά και κοινωνικά ταμπού είναι μια μάλλον μη συνηθισμένη επιλογή για να κάνει κανείς το σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Στην περίπτωση του Book Club η θέση αυτή ανήκει στον Μπιλ Χόλντερμαν (παραγωγός ταινιών του Ρόμπερτ Ρέντφορντ), ο οποίος συνυπογράφει το σενάριο μαζί με την καλή του φίλη Έριν Σιμς, ενώ κάνει και την παραγωγή. «Νομίζω πήρα την απόφαση να το κάνω γιατί δεν ήθελα να το κάνει κανείς άλλος. Σκεφτόμουν πως αν αποτύχει, θέλω να έχει αποτύχει από εμένα. Θέλω εγώ να έχω πάρει τις αποφάσεις», αναφέρει.

Η ιδέα για την ταινία ξεκίνησε όταν ο Χόλντερμαν χάρισε στην αρκετά… απελευθερωμένη μητέρα του (κάτι σαν τη Βίβιαν στην ταινία) το βιβλίο «50 Αποχρώσεις του Γκρι» και εκείνη ξετρελάθηκε! Το ίδιο αποφάσισε να κάνει και συν-σεναριογράφος Έριν Σιμς και έτσι έκανε το ίδιο δώρο στην κάπως πιο ντροπαλή μητέρα της (κάτι σαν τη Σάρον). Και εκείνη το βρήκε ξεκαρδιστικό. Στη συνέχεια, το έστειλε και στη θετή μητέρα της (που μοιάζει στην Κάρολ) και ενθουσιάστηκε και εκείνη με τη σειρά της. «Τρεις πολύ διαφορετικές γυναίκες λάτρεψαν το ίδιο βιβλίο και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για την ταινία», σχολιάζει η Σιμς.

Από την ταινία «παρελαύνει» ένα πολυβραβευμένο  καστ που είναι άξιο προσοχής: Η δύο φορές βραβευμένη με Όσκαρ Τζέιν Φόντα, η βραβευμένη με Όσκαρ Νταϊάν Κίτον, η βραβευμένη με Όσκαρ Μαίρη Στίνμπεργκεν, η υποψήφια για Όσκαρ Κάντις Μπέργκεν. Και βέβαια, ούτε οι β’ ρόλοι στερούνται βραβείων καθώς δίπλα στις τέσσερις μεγάλες πρωταγωνίστριες θα δούμε τον βραβευμένο με Όσκαρ Ρίτσαρντ Ντρέιφους, τον υποψήφιο για Όσκαρ Άντι Γκαρσία, τον βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα Ντον Τζόνσον, τον υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Κρεγκ Τ. Νέλσον και πολλούς ακόμα.

Μια ταινία για τη φιλία

Στην ταινία, ο Χόλντερμαν αναδεικνύει για τη διαχρονικότητα της γυναικείας φιλίας. «Πάντα θα έχεις κάποια δυσκολία στη ζωή σου και θα χρειαστείς τους φίλους σου. Η ταινία μιλά γι’ αυτόν ακριβώς τον δεσμό: την αγνή αγάπη. Το να βρεις ανθρώπους που εμπιστεύεσαι και είσαι χαρούμενος μαζί τους, που μοιράζεσαι αγωνίες… Οι φίλοι είναι κάτι σαν οικογένεια», δηλώνει η Νταϊάν Κίτον που υποδύεται την ανασφαλή Νταϊάν. «Γράψαμε την ταινία με την Κίτον κατά νου γι’ αυτό και ο ρόλος της λέγεται Νταϊάν», εξηγεί η Σιμς. Ο άντρας που θα ερωτευτεί η Νταϊάν στην ταινία δεν είναι άλλος από τον επί 15 χρόνια φίλο της Κίτον Άντι Γκαρσία, ο οποίος την τελευταία φορά που δίπλα της ήταν στο Ο Νονός ΙΙΙ, όπου υποδυόταν τον ανιψιό της!

Η αμέσως επόμενη επιλογή για το καστ ήταν η Τζέιν Φόντα, όμως εκεί ήταν λίγο πιο περίπλοκα τα πράγματα, καθώς οι σεναριογράφοι χρειάστηκε να αλλάξουν δύο φορές τον ρόλο της Βίβιαν προκειμένου η Φόντα να πει το πολυπόθητο ναι. Η Φόντα υποδύεται μια γυναίκα που έχει τον απόλυτο έλεγχο της ζωής της. Έναν έλεγχο που δε θέλει να της διαταράξει κανείς. Είναι αυτή που εισάγει το περίφημο βιβλίο στη λογοτεχνική λέσχη που έχει σχηματίσει με τις φίλες της. Και είναι αυτή που θα χάσει τον έλεγχο όταν ένας άντρας από το παρελθόν επανεμφανιστεί στη ζωή της. «Η ταινία μιλά για τη φιλία, το σεξ, το πέρασμα του χρόνου και την επιλογή κάθε γυναίκας πάνω σε όλα αυτά. Πρέπει να είναι στο χέρι μας αυτές οι αποφάσεις. Κάτι τελειώνει όταν εσύ αποφασίσεις ότι τέλειωσε. Αυτό το ‘’κάτι’’ μπορεί να είναι οτιδήποτε», λέει η Φόντα που αποτελεί μια απόλυτα ταιριαστή επιλογή για τον ρόλο της ανεξάρτητης και απελευθερωμένης Βίβιαν.

Όταν οι Κίτον και Φόντα συμφώνησαν, οι άλλες δύο κυρίες του σινεμά, Κάντις Μπεργκεν και Μαίρη Στίνμπερκεν, ακολούθησαν με μεγάλη χαρά. Όσον αφορά τους ρόλους τους, η Μπέργκεν υποδύεται τη σιδηρά κυρία του δικαστηρίου που όμως, μαζί με την αυτοπεποίθησή της, έχει εγκαταλείψει από καιρό και κάθε ελπίδα για έρωτα. Κι ενώ ο πρώην σύζυγός της έχει παντρευτεί μια κατά πολύ νεότερή της, η Σάρον είναι εντελώς μόνη. Γι’ αυτό και πείθεται να δοκιμάσει το online dating, με τραγελαφικά αποτελέσματα. «Αυτό που λάτρεψα στην ταινία ήταν το πόσο ειλικρινής, αστεία και συγκινητική είναι. Μιλά με τρυφερότητα και χιούμορ για τη φιλία. Μιλά για την ανανέωση, καθώς πάντα μπορούν να ξεκινήσουν καινούρια πράγματα. Οι τέσσερις γυναίκες επανεφευρίσκουν τους εαυτούς τους, τους γάμους τους, τις ζωές τους».

Η τελευταία κυρία της τετράδας, η Μαίρη Στίμπεργκεν, υποδύεται την Κάρολ που περνά κρίση στον ευτυχισμένο γάμο της με τον επί 35 χρόνια σύζυγό της. Κάτι που αποφασίζει να αλλάξει με ένα (ίσως και δύο) βιάγκρα! «Το βιβλίο διδάσκει στην Κάρολ να διεκδικεί αυτό που θέλει, της μαθαίνει να το ζητά», λέει η Στίνμπεργκεν, ενώ για την ταινία αναφέρει: «Η ταινία περνά το μήνυμα πως τίποτα δεν έχει ηλικία αν εσύ δε το θες. Δεν υπάρχει η ηλικία που είσαι πια σοφός, η ηλικία που τέλειωσες με τον έρωτα, η ηλικία που δεν έχεις κάτι άλλο να μάθεις. Διψάμε πάντα για εμπειρίες και αυτό είναι το δίδαγμα». Σε αυτό συμφωνεί άλλωστε και η πάντα σαρωτική Τζέιν Φόντα: «Τα σημαντικότερα μηνύματα της ταινίας είναι δύο: πρώτον, να μη φοβόμαστε το πέρασμά του χρόνου και, δεύτερον, δεν είναι ποτέ αργά για δεύτερες ευκαιρίες. Κανείς μας δεν είναι τέλειος, είμαστε αρκετά οκ. Η ταινία σε κάνει να το συνειδητοποιήσεις αυτό οπότε join the Book Club!».

Στοιχεία για την ταινία:

Σκηνοθεσία: Μπιλ Χόλντερμαν 

Σενάριο: Μπιλ Χόλντερμαν, Έριν Σιμς

Παραγωγή: Άντριου Ντάνκαν, Άλεξ Σακς, Μπιλ Χόλντερμαν, Έριν Σιμς

Ηθοποιοί: Τζέιν Φόντα, Νταϊάν Κίτον, Κάντις Μπέργκεν, Μαίρη Στίνμπεργκεν, Άντι Γκαρσία, Εντ Μπέγκλεϊ Τζούνιορ, Αλίσια Σίλβερστοουν, Ρίτσαρντ Ντρέιφους, Ντον Τζόνσον, Κρεγκ Τ. Νέλσον, Ρίτσαρντ Ντρέιφους, Γουάλας Σον

Φωτογραφία: Άντριου Νταν

Μοντάζ: Πρισίλα Νεντ-Φρέντλι

Σχεδιασμός Παραγωγής: Ρέιτσελ Ο'Τουλ

Μουσική: Πίτερ Νάσελ

Διάρκεια: 104'

Διανμή: ODEON

Είδος: Κωμωδία

 



Βίντεο:

Φωτογραφίες:

Επιστροφή

Νέο App του Summer Cinemas

Κατεβάστε το στις φορητές συσκευές σας για άμεση ενημέρωση και αγορά εισιτηρίων προσφοράς.

qr-gplay qr-appst
icon-gplay icon-appstore