ΕΙΔΗΣΕΙΣ |
Ξαφνικά Φέτος το... «Μεσοκαλόκαιρο»!
ΝΕΑ | 11-07-2019 12:50
του Ηλία Φραγκούλη
Το ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ επιστρέφει για όγδοη συνεχόμενη χρονιά. «Η Ζωή σε Άσπρο + Μαύρο» για εφέτος, 18 – 24 Ιουλίου 2019, πίνοντας Βίκος Cola στον θερινό κινηματογράφο ΡΙΒΙΕΡΑ (Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια). Δώδεκα ταινίες σε μαυρόασπρους κόσμους αληθινής μαγείας ή και ρεαλισμού, με special screening για το φινάλε την πανελλήνια πρεμιέρα του «Μεσοκαλόκαιρου», από τον σκηνοθέτη της περίφημης «Διαδοχής», ένα σοκ επαναφοράς στην… τετραχρωμία!
Το φετινό πρόγραμμα του ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ξεκινά με τα έγχρωμα πλάνα των Πάουελ και Πρεσμπέργκερ από το «Ζήτημα Ζωής και Θανάτου» (1946) και κλείνει με την τετράχρωμη οδύνη του «Μεσοκαλόκαιρου», που το αθηναϊκό κοινό θα παρακολουθήσει σε πανελλήνια πρώτη στις 24 Ιουλίου. Στο ενδιάμεσο οι ταινίες που θα δείτε θα διαδραματίζονται σε κόσμους που λες κι έχουν «ξεβάψει», με όλο τον πλούτο των χρωμάτων της αληθινής ζωής να έχει «κρυφτεί».
Το «Midsommar» (όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος του) έρχεται με διθυραμβικές κριτικές από την Αμερική, αλλά αυτό δεν αποτελεί τον κύριο λόγο για τον οποίο αξίζει κανείς να δει (πρώτος) τούτο το φιλμ. Διότι το υπογράφει ο Άρι Άστερ, ένα όνομα που ακούσαμε για πρώτη φορά πέρσι με την αρκετά controversial και πολυσυζητημένη «Διαδοχή». Όπως και εκείνη η ταινία, εδώ έχουμε ένα έργο που αψηφά την κατηγοριοποίηση. «Πουλιέται» (ξανά) σαν ένα θρίλερ τρόμου, πολύ αινιγματικό στην αφήγησή του (όπως αντιλαμβάνεται άμεσα κανείς και από το trailer, το οποίο παίζει πατώντας το play στη video gallery, επάνω δεξιά, κλασικά), όμως ο Άστερ προφανέστατα δεν μπήκε στο κινηματογραφικό σύμπαν ως δημιουργός για να πατήσει πάνω σε συγκεκριμένες φόρμες και genre του παρελθόντος. Ο Άστερ προτείνει το καινούργιο. Και εδώ το καινούργιο είναι ακόμη πιο σοκαριστικό!
Μετά από μία οικογενειακή τραγωδία, η Ντάνι ακολουθεί τον αγαπημένο της και την παρέα του σε ένα ταξίδι μυσταγωγίας στη Σουηδία, παρακολουθώντας ένα ντόπιο, σχεδόν παγανιστικό πανηγύρι που αρχικά δείχνει ειδυλλιακό, μα κρύβει κάτι το αναπάντεχα απειλητικό.
Το «Μεσοκαλόκαιρο» επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός τεράστιου ταλέντου για το σύγχρονο σινεμά σήμερα. Οι θεατές που θα έρθουν να το παρακολουθήσουν στις 24 Ιουλίου (σχεδόν έναν ολόκληρο μήνα πριν από την επίσημη διανομή του στους ελληνικούς κινηματογράφους), καλό θα ήταν να είναι προετοιμασμένοι για ένα φιλμ σκληρών εικόνων και εξαιρετικής εικαστικότητας, το οποίο θα συζητηθεί έντονα, θα διχάσει, θα αναλυθεί… ευφάνταστα και, ενδεχομένως, θα «στοιχειώσει» το υπόλοιπο καλοκαίρι σας! Είμαι υπερήφανος που το όγδοο ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ κλείνει με μία τόσο σημαντική πρεμιέρα.
Όπως κάθε χρόνο, από το ξεκίνημά μας, τούτη η διοργάνωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Χορηγός μας για εφέτος είναι το Βίκος Cola, που θα μας ξεδιψά κάθε βράδυ στο σινέ ΡΙΒΙΕΡΑ (Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια). Το πλήρες πρόγραμμα προβολών θα ανακοινωθεί αύριο. Και, απλά, περιλαμβάνει τις καλύτερες ταινίες που θα δείτε (και θα θυμάστε) από τις φετινές σας εξορμήσεις στους θερινούς κινηματογράφους.
Το «Μεσοκαλόκαιρο» του Άρι Άστερ θα διανεμηθεί στους ελληνικούς κινηματογράφους από τις 22 Αυγούστου 2019, από την εταιρεία TANWEER.
Σχετικός σύνδεσμος: http://freecinema.gr/midsommar-debuts-suddenly-this-summer-in-greece/
Επιστροφή
- CINE PARIS
Ένα Μεγάλο Όμορφο Τολμηρό Ταξίδι , Έρωτας στη Βαρκελώνη - ΑΘΗΝΑΙΑ Europa Cinema
Ένα Μεγάλο Όμορφο Τολμηρό Ταξίδι , Ταιριάζουμε; - ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ
- ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
Η Ζωή του Τσακ , Έρωτας στη Βαρκελώνη - ΑΜΙΚΟ
Ο Άνθρωπος που Γνώριζε Πολλά (Ψηφιακή Επανέκδοση) , Κλέφτης από Σπόντα - ΑΝΟΙΞΙΣ
Η Ετυμηγορία (Τhe Verdict,1982 - Ψηφιακή Επανέκδοση) , Έρωτας στη Βαρκελώνη - ΑΡΚΑΔΙΑ
Το Κάλεσμα 4: Τελευταία Τελετουργία , Ένα Μεγάλο Όμορφο Τολμηρό Ταξίδι - ΒΟΞ Europa Cinema
Ραν (Ran, 1985 - Επετειακή Επανέκδοση) - ΕΚΡΑΝ
Digger , Ιστορίες του Φθινοπώρου - ΖΕΦΥΡΟΣ
Ραν (Ran, 1985 - Επετειακή Επανέκδοση) , Η Γεύση του Κερασιού (Taste of Cherry,1997 - Ψηφιακή Επανέκδοση) - ΗΛΕΚΤΡΑ
- ΚΗΠΟΣ
Κλέφτης από Σπόντα , Ένα Μεγάλο Όμορφο Τολμηρό Ταξίδι - ΛΑΟΥΡΑ
Έρωτας στη Βαρκελώνη , Η Ζωή του Τσακ - ΜΑΡΙΛΕΝΑ
Το Κάλεσμα 4: Τελευταία Τελετουργία , Ένα Μεγάλο Όμορφο Τολμηρό Ταξίδι - ΝΕΑ ΜΑΣΚΩΤ
Το Κάλεσμα 4: Τελευταία Τελετουργία , Weapons - ΟΑΣΙΣ
Η Ετυμηγορία (Τhe Verdict,1982 - Ψηφιακή Επανέκδοση) , Η Γεύση του Κερασιού (Taste of Cherry,1997 - Ψηφιακή Επανέκδοση) - ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ
Το Κάλεσμα 4: Τελευταία Τελετουργία , Ταιριάζουμε; - ΡΙΒΙΕΡΑ Europa Cinema
Ευδοκία (και με αγγλικούς υπότιτλους) , Συναισθηματική Αξία - ΣΙΣΣΥ (ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ)
Ο Μεσολαβητής , Ένα Μεγάλο Όμορφο Τολμηρό Ταξίδι - ΦΛΕΡΥ
Η Ζωή του Τσακ , Έρωτας στη Βαρκελώνη - ΑΠΟΛΛΩΝ
Πριγκίπισσα Μονονόκε , Η Ζωή του Τσακ - ΕΛΛΗΝΙΣ 1
Ο Μεσολαβητής , Έρωτας στη Βαρκελώνη - ΕΛΛΗΝΙΣ 2
- ΝΑΤΑΛΙ
Ένα Μεγάλο Όμορφο Τολμηρό Ταξίδι
- Ένα Μεγάλο Όμορφο Τολμηρό ΤαξίδιΚΗΠΟΣ - Αθήνα, ΝΑΤΑΛΙ - Θεσσαλονίκη, ΝΑΤΑΛΙ - Θεσσαλονίκη, ΜΑΡΙΛΕΝΑ - Αθήνα, ΑΡΚΑΔΙΑ - Αθήνα, ΣΙΣΣΥ (ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ) - Αθήνα, ΑΘΗΝΑΙΑ Europa Cinema - Αθήνα, CINE PARIS - Αθήνα
- Έρωτας στη Βαρκελώνη
- Το Κάλεσμα 4: Τελευταία ΤελετουργίαΝΕΑ ΜΑΣΚΩΤ - Αθήνα, ΜΑΡΙΛΕΝΑ - Αθήνα, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ - Αθήνα, ΑΡΚΑΔΙΑ - Αθήνα, ΝΕΑ ΜΑΣΚΩΤ - Αθήνα, ΗΛΕΚΤΡΑ - Αθήνα, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ - Αθήνα, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ - Αθήνα
- WeaponsΝΕΑ ΜΑΣΚΩΤ - Αθήνα, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ - Αθήνα, ΝΕΑ ΜΑΣΚΩΤ - Αθήνα, ΝΕΑ ΜΑΣΚΩΤ - Αθήνα, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ - Αθήνα, ΚΗΠΟΣ - Αθήνα, ΑΡΚΑΔΙΑ - Αθήνα, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ - Αθήνα
- Η Γεύση του Κερασιού (Taste of Cherry,1997 - Ψηφιακή Επανέκδοση)
- Ταιριάζουμε;ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ - Αθήνα, ΑΘΗΝΑΙΑ Europa Cinema - Αθήνα, ΝΑΤΑΛΙ - Θεσσαλονίκη, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ - Αθήνα, ΦΛΕΡΥ - Αθήνα, ΝΑΤΑΛΙ - Θεσσαλονίκη
- Ραν (Ran, 1985 - Επετειακή Επανέκδοση)ΒΟΞ Europa Cinema - Αθήνα, ΖΕΦΥΡΟΣ - Αθήνα, ΑΝΟΙΞΙΣ - Αθήνα, ΒΟΞ Europa Cinema - Αθήνα, ΟΑΣΙΣ - Αθήνα
- Ευδοκία (και με αγγλικούς υπότιτλους)ΡΙΒΙΕΡΑ Europa Cinema - Αθήνα
- Συναισθηματική ΑξίαΡΙΒΙΕΡΑ Europa Cinema - Αθήνα, ΡΙΒΙΕΡΑ Europa Cinema - Αθήνα
- Ο ΜεσολαβητήςΕΛΛΗΝΙΣ 1 - Θεσσαλονίκη, ΣΙΣΣΥ (ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ) - Αθήνα
- Demon Slayer: Το Κάστρο του Απείρου (ιαπωνικά με ελληνικούς υπότιτλους)
- Συνήθεις ΎποπτοιΡΙΒΙΕΡΑ Europa Cinema - Αθήνα
- Ταιριάζουμε;
- Αποκάλυψη, Τώρα!ΑΠΟΛΛΩΝ - Θεσσαλονίκη
- Η Γειτονιά του Δάσους: Οι Περιπέτειες του ΤοτόροΑΠΟΛΛΩΝ - Θεσσαλονίκη