Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ShareThis

Η επόμενη ημέρα των ελληνικών αιθουσών (έρευνα moveitmag.gr 03/05/2020)

ΝΕΑ | 04-05-2020 21:28



Ο Κώστας Γούναρης jr. μιλάει για την επόμενη μέρα των θερινών σινεμά, καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει και η σταδιακή επιστροφή στην «κανονικότητα» δεν θα είναι και τόσο κανονική.


Θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο και ιδιόμορφο καλοκαίρι. Έχουμε να επιλύσουμε τρεις ομάδες προβλημάτων.

Η πρώτη αφορά την ασφάλεια των θεατών και του προσωπικού των κινηματογράφων κι εκεί βεβαίως θα προσαρμοστούμε απόλυτα στα μέτρα που θα προτείνουν οι ειδικοί. Δεν ξέρω αν το 60 ή 50% πληρότητα είναι αρκετό για την ασφάλεια του κόσμου αλλά σίγουρα η εμπειρία που θα έχουμε το αμέσως επόμενο διάστημα από την πορεία της επιδημίας μέχρι να ανοίξουν τα σινεμά θα είναι καθοριστική. Πάντως σε κάθε περίπτωση η ασφάλεια κοινού και εργαζομένων είναι πάνω απ’ όλα. Το σινεμά είναι ένας χώρος ψυχαγωγίας και χαλάρωσης και δεν μπορεί ο θεατής να έρχεται με τον φόβο να μην αρρωστήσει. Άρα αυτό είναι ένα κεντρικό ζήτημα προς επίλυση.

Η δεύτερη ομάδα προβλημάτων έχει να κάνει με το πρόγραμμα και την διανομή ταινιών. Το Χόλιγουντ και τα μεγάλα στούντιο είναι στον πάγο. Δεν προβλέπεται να έχουμε μεγάλες και καλές ταινίες μέσα στο καλοκαίρι. Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες πρώτες προβολές και οι επαναλήψεις του χειμώνα. Γι’αυτό το λόγο εμείς μέσω της εταιρείας διανομής που είμαστε συνδεδεμένοι έχουμε κλείσει κάποιες καλές επανεκδόσεις που θα ανακοινώσουμε σύντομα. Θα επιστρέψουμε αναγκαστικά φέτος το καλοκαίρι στα θερινά σινεμά περασμένων δεκαετιών χωρίς μπλοκμπάστερς.

Η τρίτη ομάδα προβλημάτων έχει να κάνει με τα οικονομικά και την βιωσιμότητα. Ο κινηματογράφος σε παγκόσμιο επίπεδο έχει πάθει μεγάλη ζημιά. Κολοσσιαίες αλυσίδες μπορεί να κλείσουν. Εμείς είμαστε οικογενειακή επιχείρηση και θα αντέξουμε περισσότερο γιατί ρίχνουμε πολύ προσωπική δουλειά και έχουμε λιγότερα έξοδα. Η θέση μας δεν είναι κλαψουρίζουμε όπως άλλοι επιχειρηματίες και να απαιτούμε βοήθεια από το κράτος που σίγουρα έχει άλλες προτεραιότητες αυτή τη στιγμή. Όμως υπάρχουν στο φορολογικό καθεστώς κάποιες μεγάλες αδικίες που πρέπει να διορθωθούν. Η πρώτη είναι το ΦΠΑ που για κάποιο αδικαιολόγητο λόγο είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη πολιτιστική δραστηριότητα. Πιστεύουμε ότι αυτή η αδικία πρέπει να διορθωθεί άμεσα και να πάμε σε ΦΠΑ ίδιο με τα θέατρα. Η δεύτερη αδικία έχει να κάνει με το ένα ευρώ που έχει θεσμοθετηθεί να πηγαίνει υπέρ των θερινών κινηματογράφων και οι εταιρείες διανομής συνεχίζουν παρανόμως να παρακρατούν αγνοώντας τον νόμο. Η εταιρεία μας έχει κερδίσει δύο δικαστήρια πάνω σε αυτό το ζήτημα και οι εταιρείες διανομής ακόμα λειτουργούν καταχρηστικά. Για την αδικία αυτή που είναι καθοριστικής σημασίας για την βιώσιμότητά των θερινών κινηματογράφων το κράτος με τα αρμόδια όργανά του θα πρέπει επίσης να παρέμβει άμεσα». 

Ο Κώστας Γούναρης jr, σκηνοθέτης και διευθυντής των θερινών κινηματογράφων της εταιρείας TWR (Ηλέκτρα, Αμίκο, Εκράν, Άνοιξις, Κήπος και Νέα Μασκώτ).

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα του moveitmag εδώ:

https://www.moveitmag.gr/afieromata/ereyna-i-epomeni-imera-ton-ellinikon-aithoyson-meros-2o/62587



Επιστροφή

Νέο App του Summer Cinemas

Κατεβάστε το στις φορητές συσκευές σας για άμεση ενημέρωση και αγορά εισιτηρίων προσφοράς.

qr-gplay qr-appst
icon-gplay icon-appstore