Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ShareThis

Με πληρότητα 70%, χωρίς μείωση τιμής εισιτηρίου και χωρίς διάλειμμα ανοίγουν τα θερινά σινεμά (flix.gr)

ΝΕΑ | 29-05-2020 20:08



Μετρώντας αντίστροφα προς την 1η Ιουνίου και το επίσημο άνοιγμα των θερινών κινηματογράφων, δύο περίπου μήνες μετά το κλείσιμο των αιθουσών λόγω της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19, τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς γύρω από τα θέματα της πληρότητας, του εισιτηρίου και της απόστασης που τελικά θα τηρηθεί ανάμεσα στα καθίσματα προκειμένου να διατηρηθεί το στάτους της κοινωνικής αποστασιοποίησης που θα κάνει όλους τους θεατές ενός κινηματογράφου να νιώσουν ασφάλεια.

Η πιο πρόσφατη διαπραγμάτευση των αιθουσαρχών με το Υπουργείο Πολιτισμού οδήγησε προς τις τελικές αποφάσεις για το πρωτόκολλο που θα τηρηθεί: περίπου 70% πληρότητα, όχι μείωση του εισιτηρίου, όχι διάλειμμα, πλήρης λειτουργία κυλικείου.

Τo Flix μίλησε με τον Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ενωσης Αιθουσαρχών Κινηματογραφιστών και ιδιοκτήτη, ανάμεσα σε άλλα, του Σινέ Φλοίσβου, Λάμπρο Μαριόλη για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γύρω από τον τρόπο που θα ξαναπάμε σινεμά.

Ποιο είναι τελικά το πρωτόκολλο που θα τηρηθεί για την επιστροφή στις θερινές αίθουσες;

Τα τελευταία μέτρα που συμφωνήθηκαν με το Υπουργείο και τα οποία αναμένεται να οριστικοποιηθούν άμεσα είναι πως σε σχέση με την λειτουργία των θερινών κινηματογράφων δεν θα υπάρχει διάλειμμα, αλλά θα λειτουργεί κανονικά το κυλικείο του κάθε θερινού κινηματογράφου, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί ουρά στο κυλικείο αλλά κατά τη διάρκεια της ταινίας ο κάθε θεατής να μπορεί με άνεση να εξυπηρετηθεί από αυτό. Επίσης παρέες μέχρι τέσσερα άτομα θα κάθονται μαζί αν το επιθυμούν, αλλά μετά από τα τέσσερα καθίσματα θα υπάρχει κενό. Κάπως έτσι η πληρότητα θα μπορέσει να φτάσει σε ένα επιθυμητό σημείο, δηλαδή γύρω στο 70%. Σε κάθε περίπτωση θα ισχύσουν όλα τα μέτρα ως προς την υγιεινή των χώρων των κινηματογράφων αλλά και της τήρησης αποστάσεων στο ταμείο και προτροπή για ανέπαφες συναλλαγές προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί οποιαδήποτε υποψία συνωστισμού. Γενικά είμαστε θετικοί με τις τελευταίες εξελίξεις και νομίζουμε πως ο κόσμος θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο. Αλλωστε όλοι γνωρίζουμε ήδη πώς να προστατεύουμε τον εαυτό μας, να μην συνωστιζόμαστε στις ουρές και τα μέτρα είναι εύκολα εφαρμόσιμα από όλους. Τα σινεμά είναι μια ασφαλής διασκέδαση.

Ποιες είναι οι ανησυχίες σας σχετικά με την προσέλευση του κόσμου;

Οι ανησυχίες μας είναι οι λογικές που προκύπτουν από την εποχή. Αν ο κόσμος θα έχει διάθεση να βγει έξω. Αν έχει κολλήσει παραπάνω με το Netflix και το σινεμά στο σπίτι και δεν θα έχει διάθεση να πάει στο σινεμά. Εμείς αυτό που αναζητούμε είναι κάποια ικανή επισκεψιμότητα στα σινεμά προκειμένου να δημιουργηθούν τζίροι γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσουν οι αιθουσάρχες να ανταπεξέλθουν στα έξοδα. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως τα έξοδα αυξάνονται για τους αιθουσάρχες με περισσότερο προσωπικό και ειδικά μέτρα υγιεινής.

Γιατί δεν υπήρξε μείωση τιμής του εισιτηρίου ενώ υπήρξε μείωση του ΦΠΑ; Υπήρξε κάποια παρεξήγηση;

Νομίζουμε πως ναι. Η μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων στο 6%, εκεί όπου βρίσκεται δηλαδή για όλα τους χώρους πολιτισμού, είναι ένα πάγιο αίτημα δεκαετίας. Οταν αποφασίστηκε η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από το 24% που δεν ήταν αυτό που ζητάμε, θεωρήσαμε ότι αυτή ήταν μια κίνηση για την ενίσχυση των κινηματογράφων που συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να ζημιώνονται από την υγειονομική κρίση. Ακόμη κι αν το εισιτήριο μειωνόταν γύρω στα 50 λεπτά (δηλαδή περίπου 10%), δεν θα ήταν μια μείωση που θα είχε νόημα για τον θεατή και ο κινηματογράφος θα συνέχιζε να πονάει. Αλλωστε η τιμή του εισιτηρίου μέσα στα χρόνια έχει πέσει κατά πολύ. Ολοι έχουμε απορροφήσει τις αυξήσεις του ΦΠΑ και υπάρχουν τόσες προσφορές μέσα στην εβδομάδα που μειώνουν το μέσο όρο της τιμής του.

Τον τελευταίο καιρό ανακοινώνονται συνεχώς drive-in σε όλη την Ελλάδα αλλά και μεμονωμένες προβολές σε δήμους της χώρας; Ο κόσμος επικροτεί τις πρωτοβουλίες, ειδικά όταν αυτές είναι δωρεάν, αλλά τι σημαίνει αυτό για τις εμπορικές αίθουσες;

Οι αιθουσάρχες προσπαθούμε να κρατήσουμε τις αίθουσες ανοιχτές και να τις λειτουργήσουμε με τους καλύτερους όρους για τον πελάτη και ξαφνικά ο κάθε δήμος και ο κάθε οργανισμός νιώθει ότι έχει το δικαίωμα να βάλει μια φουσκωτή οθόνη σε μια παραλία και να φτιάξει ένα drive - in ή ένα αυτοσχέδιο θερινό σινεμά. Αν ο κάθε αιθουσάρχης ποντάρει σε έναν θεατή που θα έρθει 5 φορές μέσα στη σεζόν στο θερινό σινεμά, αν αυτός τις δύο φορές πάει σε κάποια από τις πρωτοβουλίες των δήμων ή των παράνομων σινεμά, τότε αυτόματα η εμπορική αίθουσα γίνεται μη βιώσιμη. Εχουν γίνει πολλές ενέργειες από την πλευρά μας, όπως π.χ. για το σινεμά του Αλίμου στην παραλία που δεν έχει άδεια. Είναι τελείως διαφορετικό να γίνεται μια εκδήλωση έστω για μια δυο φορές και άλλο τελικά να δημιουργείται κάπου θερινό σινεμά μόνιμο που να συναγωνίζεται με αθέμιτους όρους τις εμπορικές αίθουσες.

Τι σκέψεις υπάρχουν και τι συζητήσεις γίνονται για τα κλειστά σινεμά; Πώς πιστεύετε ότι θα κινηθούν τα πράγματα από Σεπτέμβρη;

Δεν γνωρίζουμε κάτι ακόμη. Περιμένουμε να ανοίξουν τα θερινά σινεμά, να επιστρέψει ο κόσμος μέσα στους χώρους ενός κινηματογράφου και σε δεύτερο χρόνο να γίνουν όλα όσα πρέπει για να ανοίξουν τα χειμερινά σινεμά. Δεν νομίζουμε ότι θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Οι χειμερινές αίθουσες είναι μεγάλες, αερίζονται, το κοινό θα είναι ασφαλές και μέσα σε μια κλειστή αίθουσα.

Ποια είναι τα τρία βασικά πάγια αιτήματα των αιθουσαρχών αυτήν την εποχή, αιτήματα που θα βοηθήσουν στην βιωσιμότητα των κινηματογράφων;

Το πρώτο είναι το αίτημα για τη μείωση του ΦΠΑ - να πάει στο 6% όπως σε όλα τα υπόλοιπα είδη πολιτισμού. Το δεύτερο είναι η διατήρηση της μείωσης του ενοικίων στο 60% για όλο το χρόνο. Η κινηματογραφική αίθουσα ήταν η πρώτη που πλήγηκε λόγω της υγειονομικής κρίσης, αλλά τα έξοδα δεν σταματήσανε. Το τρίτο είναι το πάγιο αίτημα της καταπολέμησης της πειρατείας αλλά και των παράνομων αυτοσχέδιων σινεμά για τα οποία μιλήσαμε παραπάνω, τα οποία ενώ μοιάζει ότι ενισχύουν την κινηματογραφική διασκέδαση στην πραγματικότητα κάνουν τις αίθουσες μη βιώσιμες.

therina

 


Σχετικός σύνδεσμος:
https://flix.gr/news/therina-cinema-measures-summer-2020.html?fbclid=IwAR3KHz8h9oP7nJ6qDXG2viAUA-DtyuToFFruO9KpCArnhcbDf1Kfi9pK6wc



Επιστροφή

Νέο App του Summer Cinemas

Κατεβάστε το στις φορητές συσκευές σας για άμεση ενημέρωση και αγορά εισιτηρίων προσφοράς.

qr-gplay qr-appst
icon-gplay icon-appstore