ΕΙΔΗΣΕΙΣ |
Γιατί το «The Trip to Greece» του Μάικλ Γουίντερμποτομ είναι σχεδόν τόσο τέλειο όσο ένα ταξίδι στην Ελλάδα - FLIX
ΝΕΑ | 30-06-2020 20:06
Εχουν περάσει δέκα χρόνια απ' όταν ξεκίνησε αυτή η παράξενη κινηματογραφική συνθήκη: ο Μάικλ Γουίντερμποτομ σκηνοθετεί, καθώς ο Στιβ Κούγκαν, σε ανάθεση από την εφημερίδα The Observer, παρέα με τον φίλο του Ρομπ Μπράιντον, βολτάρουν στον κόσμο, τρώγοντας και μιλώντας, σ' ένα υλικό που κάθε φορά οδηγεί σε μια τηλεοπτική σειρά και μια κινηματογραφική ταινία. Η αρχή έγινε στη Lake District στη Βορειοδυτική Αγγλία, η περιπέτεια συνεχίστηκε στην Ιταλία, στην Ισπανία και τώρα στη χώρα μας, σε ό,τι γυρίστηκε στην Ελλάδα πέρσι το καλοκαίρι.
Το πώς δυο απόλυτα ιδιοσυγκρασιακοί Βρετανοί κωμικοί ηθοποιοί, σε διαλόγους που μοιάζει να μην στοχεύουν παρά στη μεταξύ τους απόλαυση, μπορεί να υπογράφουν επεισόδια όχι απλώς οικεία κι απολαυστικά, αλλά κι εθιστικά και ψυχικά κατευναστικά, οφείλεται στη δική τους έμπνευση και στην υπογραφή του σκηνοθέτη τους. Και, κάθε φορά, στη μαγεία του τόπου που επισκέπτονται.
Αυτή τη φορά, στο «The Trip to Greece», που προβλήθηκε ως τηλεοπτική σειρά στο Sky και επρόκειτο να κάνει την πρεμιέρα του ως ταινία στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα που αναβλήθηκε, για να βγει στις 22 Μαΐου σε VOD, η αποστολή του Στιβ Κούγκαν και του Ρομπ Μπράιντον είναι να... διανύσουν την Οδύσσεια, να ξεκινήσουν, όπως ο Οδυσσέας, από την Τροία (αυτό και κάνουν, στη γείτονα Τουρκία) και να καταλήξουν στην Ιθάκη, όπου μπορεί να μην τους περιμένει ακριβώς μια Πηνελόπη, όμως σίγουρα βρίσκουν τον πυρήνα της αυτογνωσίας.
Η διαδρομή τους, όχι, δεν είναι αυτή του Οδυσσέα. Ο Στιβ και ο Ρομπ παίρνουν πρωτοβουλίες, γιατί, έτσι κι αλλιώς, αυτή είναι μια εκπομπή όπου δυο πανέξυπνοι Βρετανοί με οξυδερκές χιούμορ και μια ροπή στον κυνισμό τρώνε, πίνουν, κάνουν μιμήσεις, διαφωνούν και θίγουν τα μέγιστα φιλοσοφικά ζητήματα χρησιμοποιώντας ατάκες από κλασικές ταινίες - άρα όλα είναι ανοιχτά. Από την Τροία (και μια επίσκεψη στην Εφεσσο) περνούν στη Λέσβο, για να έρθουν σύντομα αντιμέτωποι, μόλις πατήσουν το πόδι τους στην Ελλάδα, με το προσφυγικό. Η επίσκεψη στη Μόρια είναι «sobering experience» και δεν είναι η μόνη.
Καθώς οι δυο άντρες, σύντομα και με γυναικεία παρέα, ταξιδεύουν, αρχίζουν και τα υπέροχα μικρά «διαλείμματα εσωστρέφειας», όπου η αληθινή ζωή δίνει το δικό της τόνο μελαγχολίας στις πνευματώδεις ατάκες. Ο μπαμπάς του Κούγκαν είναι άρρωστος κι ο γιος του κι η πρώην γυναίκα του τον φροντίζουν κι ενημερώνουν. Ο Μπράιντον περιμένει στο τέλος του ταξιδιού τη σύντροφό του. Είναι εδώ που ο Μάικλ Γουίντερμποτομ, με όλη την ομορφιά που βιώσαμε στα «9 Τραγούδια», διεκδικεί την πολυτέλεια πλάνων ήρεμων, στοχαστικών, συγκινητικών, παρατηρώντας τους ήρωές του όταν δεν μιλάνε πανέξυπνα, όταν δεν μας κάνουν να γελάμε με την καρδιά μας, αλλά σκέφτονται σαρωτικά, με συνοδεία μόνο μουσική και τοπία.
Από τη Λέσβο, το ταξίδι τους οδηγεί στην Καβάλα, από εκεί πηγαίνουν στο Πήλειο, περνούν από τους Δελφούς, κάνουν στάση στην Αθήνα (συγκεκριμένα στο Βαρούλκο), κατεβαίνουν, από το φιδωτό δρόμο της ανατολικής πλευράς της Πελοπονήσου στην Επίδαυρο. Από εκεί περνούν απέναντι, στην Υδρα, που την πετυχαίνουν να γιορτάζει τα Μιαούλεια κι ύστερα κατευθύνονται στην αυστηρότητα της Λακωνικής Μάνης, στο Λιμένι, στη γλύκα της Μεσσηνιακής Μάνης, στην Πύλο, για να προσεγγίσουν τον τελικό προορισμό τους, την Ιθάκη - όπου θα φτάσει μόνο ο ένας, όπως, τελικά, αρμόζει. Κι όλ' αυτά, ενώ συναγωνίζονται σε μιμήσεις του Αλ Πατσίνο, αναρωτιούνται αν η μιμητική είναι ο πυρήνας της τέχνης του ηθοποιού και παραθέτουν φράσεις από την Ποιητική του Αριστοτέλη, ή αναπαριστούν, τόσο ξεκαρδιστικά, πώς ο Σωκράτης πήρε το κώνειο.
Την ώρα που γεύονται ελληνικό κρασί και κουζίνα (τι διασκεδαστική αντιπαραβολή, τακτικά, η ραστώνη των δυο αντρών με τις πολύβοες κουζίνες στο εσωτερικό των εστιατορίων, όπου σεφ και μάγειρες παιδεύονται να τους ικανοποιήσουν), ο Στιβ Κούγκαν κι ο Ρομπ Μπράιντον κοροϊδεύουν ο ένας τον άλλο και τον εαυτό του μέχρι τελικής πτώσης.
Οι μιμήσεις τους και ο τρόπος που η κάθε τους συζήτηση εκτροχιάζεται προς τον ευφάνταστο σουρεαλισμό είναι αληθινή απόλαυση για το μυαλό. Το ντεκόρ είναι απόλαυση για τα μάτια - εδώ είναι το ελληνικό καλοκαίρι σε όλο του το μεγαλείο (μόνο πέρσι και μοιάζει τόσο πολύ μακρινό), με τον καυτό του ήλιο, τις μπουκαμβίλιες, αλλά κι αυτή την καρτερικότητα, ναι, της Πηνελόπης, την εσωτερικότητα, όλη την πολύπλευρη επίδραση που έχει στην ψυχή η ανοιχτή θάλασσα και το καφέ της γης. Ισως και στη μοίρα, όπως θα φανεί σε μια σειρά (σε λίγο ταινία) που δεν σταματά, ούτε καν στο τέλος της, να ταμπονάρει το χιούμορ με θλίψη: κωμωδία και τραγωδία, διατυπωμένες με ελαφρότητα και βάθος μαζί.
Σχετικός σύνδεσμος: https://flix.gr/news/the-trip-to-greece-winterbottom-coogan-brydon-review.html
Βίντεο:
Επιστροφή
- CINE PARIS
Η Ζωή του Τσακ , Κλέφτης από Σπόντα - ΑΘΗΝΑΙΑ Europa Cinema
Ο Πύργος του Ντάουντον: Το Μεγάλο Φινάλε , Ταιριάζουμε; - ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ
Ρόουζ εναντίον Ρόουζ , Το Κάλεσμα 4: Τελευταία Τελετουργία - ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
Η Ζωή του Τσακ , Οι Άγριες Μέρες Μας - ΑΜΙΚΟ
Οδός Μαλχόλαντ (Ψηφιακή Επανέκδοση) , Κλέφτης από Σπόντα - ΑΝΟΙΞΙΣ
Καυτό Γάλα , Ταιριάζουμε; - ΑΡΚΑΔΙΑ
F1: H Tαινία - ΒΟΞ Europa Cinema
Συναισθηματική Αξία , Καυτό Γάλα - ΕΚΡΑΝ
Ο Άνθρωπος που Γνώριζε Πολλά (Ψηφιακή Επανέκδοση) , Η Γεύση του Κερασιού (Taste of Cherry,1997 - Ψηφιακή Επανέκδοση) - ΖΕΦΥΡΟΣ
Ραν (Ran, 1985 - Επετειακή Επανέκδοση) , Δίχως Στέγη, Δίχως Νόμο (Επανέκδοση) - ΗΛΕΚΤΡΑ
Weapons , Η Ετυμηγορία (Τhe Verdict,1982 - Ψηφιακή Επανέκδοση) - ΚΗΠΟΣ
Το Κάλεσμα 4: Τελευταία Τελετουργία , Ταιριάζουμε; - ΛΑΟΥΡΑ
Ρόουζ εναντίον Ρόουζ , Άλογα - ΜΑΡΙΛΕΝΑ
Κλέφτης από Σπόντα , Η Ζωή του Τσακ - ΝΕΑ ΜΑΣΚΩΤ
Υπάρχω - ΟΑΣΙΣ
Cronos , Η Γεύση του Κερασιού (Taste of Cherry,1997 - Ψηφιακή Επανέκδοση) - ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ
Weapons , Κλέφτης από Σπόντα - ΡΙΒΙΕΡΑ Europa Cinema
Ευδοκία (και με αγγλικούς υπότιτλους) , Ο Ένοικος - ΣΙΣΣΥ (ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ)
Το Κάλεσμα 4: Τελευταία Τελετουργία , Κλέφτης από Σπόντα - ΦΛΕΡΥ
Η Ζωή του Τσακ , Κιούκα - Πριν το Τέλος του Καλοκαιριού - ΑΠΟΛΛΩΝ
Οδός Μαλχόλαντ (Ψηφιακή Επανέκδοση) , Η Ζωή του Τσακ - ΕΛΛΗΝΙΣ 1
Weapons , Αγάπη = Τρέλα - ΕΛΛΗΝΙΣ 2
- ΝΑΤΑΛΙ
Κλέφτης από Σπόντα , Ρόουζ εναντίον Ρόουζ
- Συναισθηματική ΑξίαΒΟΞ Europa Cinema - Αθήνα
- Καυτό ΓάλαΑΝΟΙΞΙΣ - Αθήνα, ΒΟΞ Europa Cinema - Αθήνα
- Ο Πύργος του Ντάουντον: Το Μεγάλο ΦινάλεΑΘΗΝΑΙΑ Europa Cinema - Αθήνα
- Ραν (Ran, 1985 - Επετειακή Επανέκδοση)
- Δίχως Στέγη, Δίχως Νόμο (Επανέκδοση)
- Ευδοκία (και με αγγλικούς υπότιτλους)ΡΙΒΙΕΡΑ Europa Cinema - Αθήνα
- Το Κάλεσμα 4: Τελευταία ΤελετουργίαΣΙΣΣΥ (ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ) - Αθήνα, ΚΗΠΟΣ - Αθήνα, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ - Αθήνα, ΝΕΑ ΜΑΣΚΩΤ - Αθήνα, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ - Αθήνα
- Η Ετυμηγορία (Τhe Verdict,1982 - Ψηφιακή Επανέκδοση)ΗΛΕΚΤΡΑ - Αθήνα
- Ο Άνθρωπος που Γνώριζε Πολλά (Ψηφιακή Επανέκδοση)ΕΚΡΑΝ - Αθήνα
- Η Γεύση του Κερασιού (Taste of Cherry,1997 - Ψηφιακή Επανέκδοση)
- F1: H TαινίαΑΡΚΑΔΙΑ - Αθήνα
- Το Κάλεσμα 4: Τελευταία ΤελετουργίαΝΕΑ ΜΑΣΚΩΤ - Αθήνα, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ - Αθήνα
- Κλέφτης από ΣπόνταΝΕΑ ΜΑΣΚΩΤ - Αθήνα, ΑΡΚΑΔΙΑ - Αθήνα
- Οδός Μαλχόλαντ (Ψηφιακή Επανέκδοση)ΗΛΕΚΤΡΑ - Αθήνα
- Σε Κοντινό Πλάνο / Close-Up (Επετειακή Επανέκδοση)ΕΚΡΑΝ - Αθήνα
- Η Γεύση του Κερασιού (Taste of Cherry,1997 - Ψηφιακή Επανέκδοση)ΑΝΟΙΞΙΣ - Αθήνα