Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ShareThis

Summer Classics: Επανέκδοση "Τα 400 χτυπήματα (Les Quatre Cents Coups - 1959)" - 05/08/2021

CLASSICS | 28-07-2021 08:49



“Mια από τις πιο όμορφες ταινίες που έχω δει ποτέ!” 
(Ακίρα Κουροσάβα)

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Φρανσουά Τριφό, Τα 400 χτυπήματα του 1959, η ταινία-ορόσημο του Γαλλικού Νέου Κύματος, έρχεται τον Αύγουστο στα Θερινά Σινεμά με ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες από την Summer Classics! Ρεαλιστική και ποιητική ταυτόχρονα, με καινοτόμες τεχνικές στη λήψη και στο μοντάζ, η ταινία αποτέλεσε μια εξέγερση ενάντια στις καθιερωμένες αρχές του γαλλικού κινηματογράφου. Ο Τριφό αφηγείται γεγονότα της πρώιμης εφηβείας του από την οπτική γωνία του δεκατριάχρονου Αντουάν, που πέφτει θύμα της ανεπάρκειας των γονέων του στην εκπλήρωση του ρόλου τους αλλά και του άδικου συστήματος αντιμετώπισης των ανήλικων παραβατών. 

Με μια εξαιρετική μελέτη χαρακτήρων, απεικονίζονται χωρίς συναισθηματισμούς οι απόμακροι γονείς, οι καταπιεστικοί δάσκαλοι και η μικρο-παραβατικότητα των θυματοποιημένων -αλλά όχι εξιδανικευμένων- παιδιών. Βασικά ζητήματα που αναδεικνύονται είναι η μοναξιά και η αίσθηση του να είσαι παγιδευμένος σε μια ζωή που δεν επέλεξες, και τα ερωτήματα που προκύπτουν δεν απαντώνται απαραίτητα στο τέλος. Η ερμηνεία του Ζαν-Πιερ Λεό επαινέθηκε ευρέως και η ταινία είναι η πρώτη από μια σειρά πέντε ταινιών, στις οποίες ο Λεό υποδύεται τον ίδιο χαρακτήρα σε μεταγενέστερα στάδια της ζωής του. 

Τα 400 χτυπήματα απέσπασαν πολλά βραβεία και υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων μια υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα και το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών του 1959, ενώ ήταν επίσης υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου το 1960. Στη δημοσκόπηση των κριτικών του Sight & Sound το 2012 για τις καλύτερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, κατατάχθηκε στην  13η θέση στην ψηφοφορία των σκηνοθετών. Επιπλέον, η ταινία κατατάχθηκε στην 29η θέση στη λίστα του περιοδικού Empire με τις 100 καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου το 2010, και το 2018 ψηφίστηκε ως η όγδοη καλύτερη ξενόγλωσση ταινία όλων των εποχών σε δημοσκόπηση του BBC σε 209 κριτικούς από 43 χώρες, ενώ έχει βαθμολογία 100% στο "Rotten Tomatoes".

Σύνοψη
Το "faire les 400 coups" είναι μια γαλλική έκφραση που σημαίνει "κάνω κάθε είδους αταξία χωρίς να τηρώ τους νόμους και τους κανόνες". Όταν ο δεκατριάχρονος Αντουάν τιμωρείται άδικα στο σχολείο από τον καθηγητή του, αποφασίζει να ακολουθήσει τον φίλο του Ρενέ και να κάνουν κοπάνα, αλλά στο τέλος της διασκεδαστικής του μέρας αναγκάζεται να επιστρέψει στους κυκλοθυμικούς και μη-διαθέσιμους γονείς του. Τα πράγματα χειροτερεύουν τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι, κι ο Αντουάν για να χρηματοδοτήσει την απόπειρά του να το σκάσει κλέβει μια γραφομηχανή από το γραφείο του πατριού του, καταλήγοντας σε ένα αναμορφωτήριο απ' όπου το σκάει τρέχοντας, μέχρι να δει για πρώτη φορά τον ωκεανό...

Τα 400 χτυπήματα  / Les Quatre Cents Coups (1959)

Σκηνοθεσία: Φρανσουά Τριφό
Σενάριο: Φρανσουά Τριφό, Μαρσέλ Μουσί
Πρωταγωνιστούν: Ζαν-Πιερ Λεό, Κλερ Μοριέ, Αλμπέρ Ρεμί, Γκι Ντεκόμπλ
Μουσική: Ζαν Κονσταντέν
Φωτογραφία: Ανρί Ντεκέ
Έτος Παραγωγής: 1959
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια:  99 λεπτά
Διανομή: Summer Classics



Φωτογραφίες:
Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Δελτίο Τύπου "Τα 400 χτυπήματα (Les Quatre Cents Coups - 1959)"
Ενημέρωση: 28-07-2021 08:49 - Μέγεθος: 1.33 MB

Επιστροφή

Νέο App του Summer Cinemas

Κατεβάστε το στις φορητές συσκευές σας για άμεση ενημέρωση και αγορά εισιτηρίων προσφοράς.

qr-gplay qr-appst
icon-gplay icon-appstore