Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ShareThis

Summer Classics: Επανέκδοση "O Άγνωστος του Εξπρές (Strangers οn a Τrain - 1951)"

CLASSICS | 08-06-2022 17:25



O Άγνωστος του Εξπρές (Strangers οn a Τrain - 1951)

Επανέκδοση από την Summer Classics - 16/06/2022

«Άνθρωποι, συναισθήματα, τα πάντα διπλά! Δύο άνθρωποι σε κάθε άτομο. Υπάρχει επίσης ένα πρόσωπο ακριβώς το αντίθετο από εσένα, σαν το αόρατο κομμάτι σου, κάπου στον κόσμο, και περιμένει σε ενέδρα.»

- Πατρίσια Χάισμιθ

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων, το νουάρ αριστούργημα του Άλφρεντ Χίτσκοκ, Ο Άγνωστος του Εξπρές, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ, έρχεται ξανά στις οθόνες των θερινών σινεμά, με νέα, ψηφιακά επεξεργασμένη κόπια υψηλής ανάλυσης, που αναδεικνύει τα υπέροχα κοντράστ σκοταδιού και φωτός, αθωότητας και ενοχής σε όλη την ταινία, υποψήφια για Όσκαρ κινηματογραφικής φωτογραφίας. Η ταινία κατέλαβε την 32η θέση στη λίστα με τα 100 καλύτερα θρίλερ όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, ενώ ο Χίτσκοκ προτάθηκε επίσης για το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας από το σωματείο των σκηνοθετών της Αμερικής.

Το Ο Άγνωστος του Εξπρές, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ψυχολογικά θρίλερ που δημιούργησε ποτέ ο Χίτσκοκ, με πανέμορφη κινηματογράφηση και μια ενδιαφέρουσα υπόθεση, που αναπτύσσει συνεχώς την πλοκή και τους χαρακτήρες της σε μια ατμόσφαιρα ταυτόχρονα ανατριχιαστική και με υποχθόνιο χιούμορ. Αυτό που πραγματικά διακρίνει το Ο Άγνωστος του Εξπρές, είναι η συναρπαστική ιδέα που βρίσκεται στο επίκεντρό του -το μοτίβο του διπλού, η εσωτερική μάχη του καλού και του κακού σε όλους τους ανθρώπους.

Ο Χίτσκοκ επιδεικνύει όπως πάντα εντυπωσιακή τεχνική δεξιοτεχνία στον έλεγχο των οπτικών του μέσων, εμπνέοντας τους σκηνοθέτες που χρησιμοποιούν τις κινηματογραφικές τεχνικές του μέχρι και σήμερα και υπογραμμίζοντας την ένταση με τρόπους που το κοινό δεν αντιλαμβάνεται πάντα (όπως όταν χρησιμοποιεί την αριστερή πλευρά της οθόνης για τους κακούς ή αδύναμους χαρακτήρες και τη δεξιά για τους καλούς ή κυρίαρχους), ενώ ταυτόχρονα, Ο Άγνωστος του Εξπρές είναι ένα αριστούργημα μεμονωμένων κινηματογραφικών στιγμών (όπως οι συγχρονισμένες κινήσεις των κεφαλιών του κοινού σε έναν αγώνα τένις, εκτός από του Μπρούνο που παραμένει καθηλωμένο στον Γκάι, ή το πλάνο του στραγγαλισμού όπως φαίνεται στους φακούς των γυαλιών του θύματος που είχαν πέσει κάτω).

Αξιοσημείωτες πτυχές της ταινίας είναι και ο τολμηρός χειρισμός του χρόνου, ο τρόπος με τον οποίο συστέλλεται και διαστέλλεται στο φιλμ, καθώς και η ζωντανή και συμβολική μουσική του συχνού συνεργάτη του Χίτσκοκ, Ντιμίτρι Τιόμκιν (ο οποίος στην καριέρα του ως συνθέτης έλαβε 22 υποψηφιότητες για Όσκαρ κερδίζοντας τέσσερα), που συμβάλλουν τα μέγιστα στην αγωνία που νιώθει το κοινό όταν παρακολουθεί την ταινία αλλά και στην καθαρή κινηματογραφική του απόλαυση (98% στο rottentomatoes). Επιπλέον, αν είστε λίγο προσεκτικοί, θα δείτε και τον ίδιο τον Χίτσκοκ κάπου στην ταινία -δεν σας λέμε πού...

Σύνοψη:

Σε ένα τρένο, ο Γκάι, ένας τενίστας με προβλήματα γάμου, προσποιείται ότι βρίσκει την ιδέα του άγνωστου συνταξιδιώτη του, Μπρούνο, διασκεδαστική: Ο ψυχοπαθής Μπρούνο του προτείνει να "ανταλλάξουν" δολοφονίες -να σκοτώσει εκείνος τη σύζυγο του Γκάι και ο Γκάι τον πατέρα του Μπρούνο, ώστε κανείς από τους δύο να μην είναι ύποπτος. Τα πράγματα όμως βγαίνουν γρήγορα εκτός ελέγχου, όταν ο Μπρούνο πραγματικά σκοτώνει τη γυναίκα του Γκάι, καταδιώκοντάς τον μέχρι να ανταποδώσει...

 

O Άγνωστος του Εξπρές / Strangers οn a Τrain (1951)

Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ

Σενάριο: Γουίτφιλντ Κουκ, Ζένζι Όρμοντ, Ρέιμοντ Τσάντλερ (διασκευή από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ)

Πρωταγωνιστούν: Φάρλεϊ Γκρέιντζερ, Ρόμπερτ Γουόκερ, Ρουθ Ρόμαν

Μουσική: Ντιμίτρι Τιόμκιν

Φωτογραφία: Ρόμπερτ Μπερκς

Έτος Παραγωγής: 1951

Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ

Διάρκεια: 101 λεπτά

Διανομή: Summer Classics

 

Δείτε το trailer της ταινίας εδώ: https://vimeo.com/717052433

από τις 16 Ιουνίου στα Θερινά Σινεμά

 

Δείτε περισσότερες ταινίες της Summer Classics για φέτος το καλοκαίρι εδώ: https://summercinemas.gr/news/235/



Βίντεο:

Ο Άγνωστος του Εξπρές Trailer from Summer Classics on Vimeo.


Φωτογραφίες:

Επιστροφή

Νέο App του Summer Cinemas

Κατεβάστε το στις φορητές συσκευές σας για άμεση ενημέρωση και αγορά εισιτηρίων προσφοράς.

qr-gplay qr-appst
icon-gplay icon-appstore