Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ShareThis

Τι είδαν οι Έλληνες κινηματογραφόφιλοι μέσα στο 2015;

ΝΕΑ | 09-02-2016 13:33



Η ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Ένας Άλλος Κόσμος» έφερε χαμόγελα στους αιθουσάρχες, καθώς βρέθηκε στην κορυφή του ελληνικού box office για το 2015 (η ταινία έκανε άνοιγμα στις αρχές Δεκεμβρίου και συνεχίζει την πορεία της στα ελληνικά σινεμά), κόβοντας περισσότερα από 610.000 εισιτήρια, ένας αριθμός που χρόνια έχουμε να δούμε στα ελληνικά ταμεία.

Συνολικά, μετά από δύο χρόνια ελεύθερης πτώσης, το ελληνικό box office σημείωσε άνοδο μέσα στο 2015, αν και οι περισσότερες ταινίες -εξαιτίας και του πολύ μεγάλου αριθμού ταινιών που προβλήθηκαν στις αίθουσες- κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα εισιτηρίων.

Μάλιστα, τα εισιτήρια της ταινίας του Χριστόφορου Παπακαλιάτη αποτελούν ρεκόρ τελευταίων χρόνων, καθώς ξεπέρασαν τα εισιτήρια του «Skyfall» του 2011 (571.569), αλλά έρχονται αρκετά πίσω από την τεράστια επιτυχία του «Avatar» που στην χώρα μας έκοψε περισσότερα από 939.800 εισιτήρια.

Στην πρώτη πεντάδα του box office για το 2015 βρίσκουμε εκτός από το «Ένας Άλλος Κόσμος»,  την νέα ταινία Τζέιμς Μποντ, το «Spectre» με 483.849 εισιτήρια, αποδεικνύοντας ότι ο 007 είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην χώρα μας, ίσως περισσότερο και από τον Νταρθ Βέιντερ. Κι αυτό γιατί το «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει» βρέθηκε στην τρίτη θέση του ελληνικού box office με 434.736 εισιτήρια και θεωρείται ότι δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει το «Spectre».

Στην τέταρτη και πέμπτη θέση βρίσκουμε το «Fast and Furious 7» και τις «Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι» που και οι δύο έκοψαν γύρω στα 375.000 εισιτήρια.

Ακολουθούν τα animation «Τα Μυαλά που Κουβαλάς» της Pixar και «Minions», ενώ η υπερηρωική παρέα των Avengers έρχεται πιο πίσω, ξεπερνώντας -πάντως- τα 225.000 εισιτήρια.

Στις υπόλοιπες θέσεις -και πολύ κοντά μεταξύ τους- βρίσκουμε «Το Παιχνίδι της Μίμησης» με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, το «Jurassic World» και τον «Μπομπ τον Σφουγγαράκη». Ο «Καλόσαυρος», επίσης της Pixar, έχει ξεπεράσει και αυτός τα 180.000 εισιτήρια.

Αρκετά καλή ήταν και η πορεία των ελληνικών ταινιών στις αίθουσες, γεγονός που οφείλεται στην επιτυχία της ταινίας του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, ενώ το 2016 ξεκινά με θετικούς οιωνούς και καλή πορεία για τον «Νοτιά» του Τάσου Μπουλμέτη (τη δεύτερη εβδομάδα προβολής η ταινία έχει κόψει περισσότερα από 112.000 εισιτήρια).

Αξίζει να σημειώσουμε και την επιτυχία του σινεφίλ «Αστακού». Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου έκοψε περισσότερα από 65.000 εισιτήρια, αριθμός εξαιρετικά ικανοποιητικός.

Βέβαια, παραμένει το πρόβλημα της κατάργησης του ειδικού φόρου επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων. Το ποσό που προέκυπτε από την απόδοση του φόρου δινόταν για τη στήριξη της κινηματογραφικής παραγωγής, με αποτέλεσμα πλέον να είναι στην ευχέρεια των ελληνικών εταιριών παραγωγής το εάν από τα έσοδα θα επενδύσουν ξανά σε εγχώριες παραγωγές.

Αγγελική Στελλάκη

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ



Επιστροφή

Νέο App του Summer Cinemas

Κατεβάστε το στις φορητές συσκευές σας για άμεση ενημέρωση και αγορά εισιτηρίων προσφοράς.

qr-gplay qr-appst
icon-gplay icon-appstore