Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ShareThis

Εκκόλαψη από 1/9 στους κινηματογράφους από το Cinobo

ΝΕΑ | 26-08-2022 12:20



Επίσημη Συμμετοχή Διεθνές Φεστιβάλ Μαϊάμι 2022

Επίσημη Συμμετοχή Διεθνές Φεστιβάλ Κλίβελαντ 2022


Σαν γκροτέσκο E.T. με απρόσμενες λανθιμικές πινελιές

Variety

Θα γίνει αμέσως κλασικό

The Playlist

Ανατρεπτική, ανατριχιαστική, μοναδική

The Wrap


Στο πνεύμα σύγχρονων μικρών θαυμάτων του φανταστικού σινεμά, όπως τα Άσε το Κακό να Μπει και Babadook, μια απρόσμενη έκπληξη από τη Φινλανδία αναμιγνύει τις ταινίες ενηλικίωσης με το body horror, σε μια «εκκόλαψη» που γεννά μια συναρπαστική νέα σκηνοθετική φωνή, αυτή της Χάνα Μπέρχολμ.

Σύντομη σύνοψη

Μια νεαρή αθλήτρια ενόργανης που προσπαθεί απεγνωσμένα να ευχαριστήσει την απαιτητική μητέρα της, ανακαλύπτει ένα περίεργο αυγό. Το κρύβει και το κρατάει ζεστό, αλλά όταν εκκολάπτεται, αυτό που αναδύεται τους σοκάρει όλους.

Σύνοψη

Η 12χρονη αθλήτρια ενόργανης Τίνια θέλει απεγνωσμένα να ευχαριστήσει την εμμονική μητέρα της, της οποίας το δημοφιλές blog “Lovely Everyday Life” παρουσιάζει την ειδυλλιακή καθημερινότητα της οικογένειάς τους ως τον ορισμό της λουστραρισμένης προαστιακής τελειότητας. Μια μέρα, η Τίνια βρίσκει ένα πληγωμένο πουλί στο δάσος, και φέρνει το παράξενο αυγό του στο σπίτι, το κρύβει στο κρεβάτι της και το φροντίζει μέχρι να εκκολαφθεί. Το πλάσμα που αναδύεται γίνεται ο πιο στενός της φίλος και ένας ζωντανός εφιάλτης, βυθίζοντας την Τίνια σε μια διαστρεβλωμένη πραγματικότητα που η μητέρα της αρνείται να δει.

Η Εκκόλαψη είναι ένα συναρπαστικό πορτρέτο της φύσης του μητρικού ενστίκτου, που παρακολουθεί την Τίνια να παλεύει να συμφιλιωθεί με τον γνήσιο συναισθηματικό δεσμό που δημιουργείται με την γκροτέσκα και αιμοδιψή νεοανακαλυφθείσα οικογένειά της, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τη φθαρμένη σχέση με τη δική της απαιτητική μητέρα.

Σημείωμα σκηνοθέτιδος Χάνα Μπέρχολμ

Η Εκκόλαψη είναι μια ιστορία για ένα τέρας που δημιουργείται από την έλλειψη αγάπης.

Έκανα την ταινία και για όσους αγαπούν το συγκεκριμένο genre, μα κυρίως για το κοινό που παραδοσιακά φοβάται να παρακολουθήσει ταινίες τρόμου αλλά θέλει να βλέπει δυνατές ιστορίες που περιγράφουν γυναικεία συναισθήματα.

Στην Εκκόλαψη βλέπουμε την ιστορία από την οπτική του κεντρικού χαρακτήρα, της Τίνια. Η εμπειρία της στη ζωή είναι πολύ μικρή και περιορίζεται κυρίως στον κόσμο της γυμναστικής και στη ζωή στο σπίτι, ζωή κατασκευασμένη αποκλειστικά από τη μητέρα της. Αν και ήθελα να δημιουργήσω έναν μοναδικό κόσμο στην ταινία, αυτός ο κόσμος δεν είναι φανταστικός. Σιγά σιγά, δημιουργείται μια αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς το σασπένς δεν βρίσκεται στο σκοτάδι, αλλά σε δωμάτια παστέλ αποχρώσεων. Όπως πολλοί σύγχρονοι άνθρωποι, η “μητέρα” της ταινίας προβάλλει διαρκώς τη ζωή και την οικογένειά της στα social media, μέσα από το “ροζ” φίλτρο του φωτογραφικού φακού της. Για εκείνη, το να ανεβάσει ένα δημοφιλές βίντεο αποτελεί προσπάθεια ανακατασκευής ενός αισθήματος χαράς.

Σε τελική ανάλυση, η Εκκόλαψη έχει να κάνει με τον φόβο της απώλειας του ελέγχου, κάτι με το οποίο ταυτίζομαι προσωπικά. Σαν την Τίνια, είχα κι εγώ πολλά φανταστικά τέρατα στην ντουλάπα μου. Ήξερα τόσο καλά τα τέρατά μου, που τελικά προσκολλήθηκα σ’ αυτά. Ο μεγαλύτερός μου φόβος ήταν ότι μια μέρα θα έβγαιναν από την ντουλάπα. Τι θα συνέβαινε αν ό,τι φοβόμουν και ό,τι ήταν ελαττωματικό μέσα μου μπορούσε να ξεφύγει κι εγώ δεν ήμουν ικανή να το ελέγξω πια;

Βιογραφικό σκηνοθέτιδος

Η Χάνα Μπέρχολμ είναι Φινλανδή σκηνοθέτις. Αποφοίτησε το 2009 από το University of Art

and Design του Ελσίνκι με μεταπτυχιακό στη σκηνοθεσία. Έχει σκηνοθετήσει πολλές διεθνώς βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους και τηλεοπτικές σειρές. Η τελευταία της μικρού μήκους ταινία τρόμου με τίτλο Puppet Master έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Fantasia στο Μόντρεαλ 2018 και το Fantastic Fest του Όστιν 2018, και έχει προβληθεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης το 2019. Η Εκκόλαψη είναι η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Χάνα Μπέρχολμ

Σενάριο: Ίλια Ράουτσι

Φωτογραφία: Γιάρκο Τ. Λάινε

Ειδικά εφέ: Κόνορ Ο Σάλιβαν

Εφέ "πλάσματος": Γκουστάβ Χέγκεν

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιούρις Ζουκόβσκις

Κοστούμια: Ούλρικα Σιέλιν

Μακιγιάζ: Μαρίνα Ρίτβαλ

Πρωταγωνιστούν: Σίρι Σολαλίνα, Σοφία Χέικιλε, Γιάνι Βόλανεν, Ρέινο Νόρντιν

Διάρκεια: 87'

Χώρα, Έτος Παραγωγής: Φινλανδία, Σουηδία, 2021

Από 1 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com



Βίντεο:

Φωτογραφίες:

Επιστροφή

Νέο App του Summer Cinemas

Κατεβάστε το στις φορητές συσκευές σας για άμεση ενημέρωση και αγορά εισιτηρίων προσφοράς.

qr-gplay qr-appst
icon-gplay icon-appstore