Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ShareThis

Καλοκαίρι με την Άγκαθα Κρίστι στα θερινά από το Cinobo

ΝΕΑ | 26-06-2023 14:12



Φέτος το καλοκαίρι οι εμβληματικότερες, κλασικές πια ταινίες βασισμένες σε βιβλία της βασίλισσας του whodunnit έρχονται σε επανέκδοση στα θερινά σινεμά από το Cinobo

Αυτό το καλοκαίρι, η βασίλισσα του αστυνομικού μυθιστορήματος έχει την τιμητική της. Το Cinobo γυρνά πίσω τον χρόνο στην οκταετία που δημιουργήθηκαν οι σημαντικότερες -και κλασικές πλέον ως σήμερα- κινηματογραφικές μεταφορές των πιο αγαπημένων βιβλίων της Άγκαθα Κρίστι, και τις παρουσιάζει σε επανέκδοση στο σινεμά: Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές, Έγκλημα στο Νείλο, Σπασμένος Καθρέφτης, Δύο Εγκλήματα Κάτω από τον Ήλιο. Φέτος, το μυστήριο λύνεται στα θερινά.

Η Άγκαθα Κρίστι θεωρούσε τις περισσότερες μεταφορές των βιβλίων της ανάξιες λόγου, με εξαίρεση τον Μάρτυρα Κατηγορίας (1957) του Μπίλι Γουάιλντερ. Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν πολλοί κοινοί γνωστοί ανάμεσα στα στελέχη της EMI Films και της ίδιας ώστε να πειστεί να δώσει τα δικαιώματα για μια νέα προσπάθεια, αρχικά στο πιο εμβληματικό διεθνώς βιβλίο της που θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μια σειρά κινηματογραφικών μεταφορών που θα στέκονταν περήφανες πλάι στο όνομα της θρυλικής συγγραφέα. Το Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές πήρε τελικά την πολυπόθητη άδεια, μάζεψε ένα αδιανόητο καστ που διηύθυνε μαεστρικά ο Σίντνεϊ Λουμέτ, και έναν χρόνο περίπου πριν τον θάνατό της, η Κρίστι δήλωνε πως βρέθηκε και δεύτερη μεταφορά βιβλίου της για την οποία ένιωθε καλά. Η EMI εμβάθυνε στους ήρωες της Κρίστι, χωρίς τα άγχη της σημερινής εποχής που απαιτούν ενωμένα σύμπαντα, και ως το 1982 παρέδωσε άλλες τρεις ταινίες-υποδείγματα πάνω στο υλικό που είχε.

Στο σύμπαν της δημοφιλέστερης συγγραφέα όλων των εποχών, ο Ηρακλής Πουαρό του Πίτερ Ουστίνοφ και του Άλμπερτ Φίνεϊ και η Μις Μαρπλ της Άντζελα Λάνσμπερι, ξεδιαλύνουν μυστηριώδεις φόνους προσφέροντας το απόλυτο whodunnit. Με φόντο το θρυλικότερο τρένο της κινηματογραφικής ιστορίας, ένα κρουαζιερόπλοιο που πλέει στον ποταμό Νείλο, ένα χωριό της Αγγλίας και ένα απομονωμένο νησί της Μεσογείου, ο θρυλικός Πουαρό και η αξεπέραστη Μις Μαρπλ συναντούν και υποπτεύονται θρύλους του παγκόσμιου σινεμά - βλέπε Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Κιμ Νόβακ, Ροκ Χάντσον, Τόνι Κέρτις, Μάγκι Σμιθ, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Άντονι Πέρκινς, Σον Κόνερι, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Λορίν Μπακόλ, Ντέιβιντ Νίβεν, Μπέτι Ντέιβις, Μία Φάροου κ.ά. 

Λίγα λόγια για τις ταινίες:

29 Ιουνίου | Σπασμένος Καθρέφτης (The Mirror Crack'd, 1980) του Γκάι Χάμιλτον

Μια από τις πιο γνωστές μεταφορές βιβλίου της Αγκάθα Κρίστι στη μεγάλη οθόνη, με ένα εντυπωσιακό καστ από αστέρες του Χόλιγουντ (Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Ροκ Χάντσον, Κιμ Νόβακ, Τόνι Κέρτις) και την αξέχαστη Άντζελα Λάνσμπερι στον εμβληματικό ρόλο της Μις Μαρπλ.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας μεγάλης κινηματογραφικής παραγωγής σε ένα χωριό της αγγλικής επαρχίας, η δαιμόνια Μις Μαρπλ καλείται να ξεδιαλύνει το μυστήριο πίσω από τη δολοφονία με δηλητηρίαση μιας συγχωριανής της, όταν όλα δείχνουν πως ο πραγματικός στόχος ήταν μια διάσημη σταρ του σινεμά.

Ιούλιος | Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές (Murder on the Orient Express, 1974) του Σίντνεϊ Λουμέτ

Η καλύτερη κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου διάσημου μυθιστορήματος της Άγκαθα Κρίστι, με την αριστοτεχνική σκηνοθεσία του Σίντνεϊ Λουμέτ, πλήθος αστέρων της εποχής από το παλιό και το νέο Χόλιγουντ. 6 υποψηφιότητες για Όσκαρ, αγέραστο ως σήμερα.

Ο διάσημος Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό ταξιδεύει με το Οριάν Εξπρές, αλλά εξαιτίας μιας τρομερής χιονοθύελλας, το τρένο σταματά στα μισά της διαδρομής Κωνσταντινούπολη-Παρίσι. Ξαφνικά, ένας από τους επιβάτες του τρένου βρίσκεται δολοφονημένος. Όλοι έχουν κίνητρο, όλοι είναι ύποπτοι, αλλά όλοι έχουν ένα καλό άλλοθι. Τελικά θα βρεθεί η λύση του μυστηρίου;

Αύγουστος | Δύο Εγκλήματα Κάτω από τον Ήλιο (Evil Under the Sun, 1982) του Γκάι Χάμιλτον

Ο Ηρακλής Πουαρό αναλαμβάνει ένα μυστήριο φόνου που κυριολεκτικά δεν ήταν δυνατόν να έχει διαπραχθεί. Οι διακοπές γίνονται συνώνυμο του εγκλήματος σε ένα ηλιόλουστο whodunnit με τους Τζέιν Μπίρκιν, Μάγκι Σμιθ, Νταϊάνα Ριγκ και Τζέιμς Μέισον. Εξαιρετικά υποτιμημένο της εποχής του.

Ποιος στραγγάλισε τη νεαρή κακομαθημένη σούπερ σταρ του Μπρόντγουεη ενώ έκανε ηλιοθεραπεία σ’ ένα απομονωμένο νησί της Μεσογείου; Όλοι οι ύποπτοι έχουν πολύ καλούς λόγους να επιθυμούν το θάνατό της, έχουν όμως και εξίσου ισχυρά άλλοθι. Για πρώτη φορά ο Ηρακλής Πουαρό φαίνεται ν’ αδυνατεί να εξιχνιάσει το έγκλημα.

Αύγουστος | Έγκλημα στο Νείλο (Death on the Nile, 1978) του Τζον Γκιλέρμιν

Από τις κλασικότερες ιστορίες της Αγκάθα Κρίστι, με τον Πίτερ Ουστίνοφ σκέτη απόλαυση στο ρόλο του Πουαρό, ο οποίος καλείται να λύσει το αίνιγμα ενός φόνου με υπόπτους μια πλειάδα σούπερ σταρ της εποχής: Άντζελα Λάνσμπουρι, Μπέτι Ντέιβις, Ντέιβιντ Νίβεν, Μάγκι Σμιθ και Μία Φάροου.

Σε μια πολυτελή κρουαζιέρα στον ποταμό Νείλο, μια πλούσια κληρονόμος δολοφονείται. Ευτυχώς, μεταξύ των επιβατών είναι ο Ηρακλής Πουαρό, έτοιμος όπως πάντα να λύσει το αίνιγμα. Κι όπως ο Πουαρό προσδιορίζει μια ετερόκλητη συλλογή επίδοξων δολοφόνων, αρκετοί από τους υπόπτους συναντούν επίσης τον θάνατο τους, κάτι που απλώς βαθαίνει το μυστήριο της ταυτότητας του δολοφόνου.

 



Φωτογραφίες:

Επιστροφή

Νέο App του Summer Cinemas

Κατεβάστε το στις φορητές συσκευές σας για άμεση ενημέρωση και αγορά εισιτηρίων προσφοράς.

qr-gplay qr-appst
icon-gplay icon-appstore