ΕΙΔΗΣΕΙΣ |
Ράδιο Μετρονόμ | 21 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους από το Cinobo
ΝΕΑ | 15-09-2023 13:32
Βραβείο Σκηνοθεσίας Ένα Κάποιο Βλέμμα στο Φεστιβάλ Καννών για μια ιστορία με φόντο το Βουκουρέστι των αρχών του ‘70 όπου η απειλή της βίας και μόνο, γίνεται εργαλείο καταπίεσης. Ένα συναρπαστικό πορτραίτο εφήβων στο κατώφλι της ενηλικίωσης, των οποίων ο αγώνας να βρουν τη φωνή τους καθίσταται αδύνατος από τις αρχές - είτε αυτές είναι οι γονείς τους, είτε η μυστική αστυνομία του Τσαουσέσκου.
Σύνοψη
Βουκουρέστι, 1972. Η δεκαεπτάχρονη Άννα ονειρεύεται την αγάπη και την ελευθερία, ενώ ανακαλύπτει ότι ο φίλος της θα φύγει οριστικά από τη χώρα σε λίγες μέρες. Ένα βράδυ, καθώς γλεντάνε με την παρέα της, αποφασίζουν να στείλουν ένα γράμμα στο Metronom, το μουσικό πρόγραμμα που μεταδίδει το Radio Free Europe παράνομα στη Ρουμανία. Τότε είναι που φτάνει στο κατώφλι τους η Σεκουριτάτε, η μυστική αστυνομία του Τσαουσέσκου.
Σημείωμα σκηνοθέτη Αλεξάντρου Μπελκ
Το Ράδιο Μετρονόμ ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια ως ντοκιμαντέρ για τη δεκαετία του ‘70 στη Ρουμανία και συγκεκριμένα για το Metronom, την πειρατική ραδιοφωνική εκπομπή που μεταδιδόταν από το Radio Free Europe, με παραγωγό τον εξόριστο Ρουμάνο δημοσιογράφο Κορνέλ Κιριάκ ο οποίος δολοφονήθηκε στο Μόναχο το 1975. Η έρευνα ήταν ένα προσωπικό ταξίδι στην εφηβεία και τη ζωή των εφήβων της Ρουμανίας εκείνη την εποχή, την εποχή των νιάτων των γονιών μου.
Θεωρώ ότι η μετά το ’68 εποχή είναι η πιο ενδιαφέρουσα περίοδος του κομμουνιστικού καθεστώτος, καθώς ήταν ο καιρός των μεγαλύτερων κοινωνικών και πολιτισμικών αντιθέσεων. Όλοι οι νέοι άκουγαν το Metronom, που έγινε κάτι σαν παράθυρο στη δυτική ζωή. Σήμερα, σε έναν κόσμο όπου είμαστε πάντα ένα κλικ μακριά από οτιδήποτε, συχνά ξεχνάμε πώς ήταν να ζεις υπό απολυταρχικό καθεστώς, και να είναι πολύ δύσκολο να βρεις ένα βινύλιο να ακούσεις ή ένα καλό βιβλίο να διαβάσεις. Ο κόσμος άκουγε κρυφά το απαγορευμένο Radio Free Europe. Είχαν ιδιωτική ζωή, συναντιούνταν κρυφά σε διαμερίσματα, χόρευαν και άκουγαν μαζί μουσική.
Αργότερα, η έρευνά μου έγινε σενάριο ταινίας μεγάλου μήκους για ένα πάρτυ που πηγαίνει στραβά, και όλοι οι παρευρισκόμενοι συλλαμβάνονται και ανακρίνονται από την Κρατική Ασφάλεια (Σεκουριτάτε). Αποφάσισα να πω αυτή την ιστορία μέσα από τα μάτια μιας έφηβης, της Άνα, ερωτευμένης με ένα αγόρι, τον Σορίν, που πρόκειται να φύγει για πάντα από τη χώρα. Σιγά σιγά όλο το σενάριο άρχισε να περιστρέφεται γύρω από την Άνα και τα συναισθήματά της. Κάθε πλάνο της ταινίας την ακολουθεί στενά, είναι αυτή που μας βάζει μέσα στον αθώο κόσμο της μουσικής, της ελευθερίας, της εφηβείας και της αγάπης. Ο αρχικός μου στόχος να κάνω ένα ντοκιμαντέρ για τη μουσική και τους έφηβους στην κομμουνιστική Ρουμανία, έγινε τελικά μια ιστορία αγάπης, ένα δράμα ενηλικίωσης, μια ιστορία για εξαπάτηση, προδοσία και συγχώρεση.
Βιογραφικό σκηνοθέτη
Ο Αλεξάντρου Μπελκ γεννήθηκε το 1980 στη Ρουμανία. Αποφοίτησε από τη Σχολή Κινηματογράφου του Βουκουρεστίου το 2007 και απέκτησε μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες το 2012. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του γύρισε αρκετές ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Στη συνέχεια εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη για τους Κορνέλιου Πορουμπόιου και Κρίστιαν Μουντζίου. Εργάστηκε ως επόπτης σεναρίου στο «4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 1 Μέρα» του Κρίστιαν Μουντζίου (Χρυσός Φοίνικας το 2007). Το πρώτο του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, με τίτλο «March 8th», το οποίο είχε θέμα τις γυναίκες στον χώρο εργασίας, προβλήθηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ το 2013. Το δεύτερο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του, «Cinema My Love», κυκλοφόρησε το 2017. Το «Ράδιο Μετρονόμ», η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας, προβλήθηκε στο Τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ των Καννών του 2022.
Συντελεστές
Σενάριο | Σκηνοθεσία: Αλεξάντρου Μπελκ
Φωτογραφία: Τούντορ Βλάντιμιρ Παντούρου RSC
Μοντάζ: Πατρίσια Τσελάρου
Σκηνικά: Μπόγκνταν Ιονέσκου
Κοστούμια: Ιοάνα Κοβάλτσικ
Ήχος: Ράζβαν Ιονέσκου, Τζουλιέν Μπλάσκο
Παραγωγή: Καταλίν Μιτουλέσκου, Ρουξάντρα Σλοτέα, Βιορέλ Τσεσαρούα, Μαρτίνε Βινταλένκ, Εμανουέλ Κιλέτ
Με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Πρωταγωνιστούν: Μάρα Μπουγκάριν, Σερμπάν Λαζαρόβιτσι, Βλαντ Ιβάνοφ
Διάρκεια: 93’
Χώρα, Έτος Παραγωγής: Ρουμανία, Γαλλία, 2022
Βίντεο:
Επιστροφή
- ΑΘΗΝΑΙΑ Europa Cinema
Οδύσσεια - ΑΜΙΚΟ
Ο Ξένος , Toy Story 5 (ελληνική μεταγλώττιση) - ΑΝΟΙΞΙΣ
Τρέξε Λόλα Τρέξε (Lola rennt, 1998 – Ψηφιακή Επανέκδοση) , Klute / Η Εξαφάνιση (1971, Ψηφιακή Επανέκδοση) - ΑΡΚΑΔΙΑ
Οδύσσεια - ΒΟΞ Europa Cinema
Το Δείπνο του Φράνκο , Ο Ξένος - ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ
Οδύσσεια - ΕΚΡΑΝ
Επτά Ψυχοπαθείς (Seven Psychopaths, 2012 – Ψηφιακή Επανέκδοση) , Klute / Η Εξαφάνιση (1971, Ψηφιακή Επανέκδοση) - ΖΕΦΥΡΟΣ
Klute / Η Εξαφάνιση (1971, Ψηφιακή Επανέκδοση) , Θρέψε Κοράκια (Cria Cuervos, 1976 – Επετειακή Επανέκδοση 50 Χρόνων) - ΗΛΕΚΤΡΑ
Οδύσσεια - ΛΑΟΥΡΑ
Δυστυχώς Βρίζω , Πικρές Γιορτές - ΜΑΡΙΛΕΝΑ
Οδύσσεια - ΟΑΣΙΣ
Ο Κονφορμίστας (Il Conformista, 1970) , Θρέψε Κοράκια (Cria Cuervos, 1976 – Επετειακή Επανέκδοση 50 Χρόνων) - ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ
Οδύσσεια - ΡΙΒΙΕΡΑ Europa Cinema
Οι Αρμονίες Βέρκμαϊστερ - ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΗΝΗ
Συμπέθεροι από Σόι 2 , Spider-Man: Καινούργια Μέρα - ΣΙΣΣΥ (ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ)
Οδύσσεια - ΑΠΟΛΛΩΝ
Τρέξε Λόλα Τρέξε (Lola rennt, 1998 – Ψηφιακή Επανέκδοση) , Ο Τρελός Πιερό (Σε Ψηφιακή Επανέκδοση) - ΝΑΤΑΛΙ
Spider-Man: Καινούργια Μέρα
- Θρέψε Κοράκια (Cria Cuervos, 1976 – Επετειακή Επανέκδοση 50 Χρόνων)ΖΕΦΥΡΟΣ - Αθήνα
- Επτά Ψυχοπαθείς (Seven Psychopaths, 2012 – Ψηφιακή Επανέκδοση)ΕΚΡΑΝ - Αθήνα
- Τρέξε Λόλα Τρέξε (Lola rennt, 1998 – Ψηφιακή Επανέκδοση)ΑΝΟΙΞΙΣ - Αθήνα
- Συμπέθεροι από Σόι 2ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΗΝΗ - Αθήνα
- Ο Κονφορμίστας (Il Conformista, 1970)ΟΑΣΙΣ - Αθήνα
- Spider-Man: Καινούργια ΜέραΣΙΝΕ ΠΑΛΛΗΝΗ - Αθήνα
- Klute / Η Εξαφάνιση (1971, Ψηφιακή Επανέκδοση)
- Ο Ξένος
- Το Δείπνο του ΦράνκοΒΟΞ Europa Cinema - Αθήνα, ΛΑΟΥΡΑ - Αθήνα
- ΟδύσσειαΜΑΡΙΛΕΝΑ - Αθήνα, ΑΡΚΑΔΙΑ - Αθήνα, ΣΙΣΣΥ (ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ) - Αθήνα, ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ - Αθήνα, ΑΘΗΝΑΙΑ Europa Cinema - Αθήνα, ΗΛΕΚΤΡΑ - Αθήνα, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ - Αθήνα, ΣΙΣΣΥ (ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ) - Αθήνα, ΑΘΗΝΑΙΑ Europa Cinema - Αθήνα, ΜΑΡΙΛΕΝΑ - Αθήνα, ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ - Αθήνα
- Δυστυχώς ΒρίζωΛΑΟΥΡΑ - Αθήνα
- Οι Αρμονίες ΒέρκμαϊστερΡΙΒΙΕΡΑ Europa Cinema - Αθήνα, ΒΟΞ Europa Cinema - Αθήνα
- Πικρές ΓιορτέςΛΑΟΥΡΑ - Αθήνα
- Spider-Man: Καινούργια ΜέραΝΑΤΑΛΙ - Θεσσαλονίκη, ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΗΝΗ - Αθήνα, ΝΑΤΑΛΙ - Θεσσαλονίκη, ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΗΝΗ - Αθήνα, ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΗΝΗ - Αθήνα, ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΗΝΗ - Αθήνα, ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΗΝΗ - Αθήνα
- Ευτυχισμένοι ΜαζίΡΙΒΙΕΡΑ Europa Cinema - Αθήνα
- Μια Θέση στον Ήλιο
- Οι Αρμονίες ΒέρκμαϊστερΒΟΞ Europa Cinema - Αθήνα
- Οδύσσεια
- ΕμμονήΛΑΟΥΡΑ - Αθήνα






