Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ShareThis

Η καλύτερη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου, σύμφωνα με 3 εκατ. ανθρώπους [από το esquire.com.gr]

ΝΕΑ | 18-06-2024 15:18



Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο σκηνοθέτης Frank Darabont σκηνοθέτησε το The Shawshank Redemption (1994), με πρωταγωνιστές τον Tim Robbins και τον Morgan Freeman, εμπνευσμένος από το σύντομο μυθιστόρημα του Stephen King που δημοσιεύτηκε το 1984, Rita Hayworth and the Shawshank Redemption.

Η υπόθεση ακολουθεί τον Andy Dufresne, τον οποίο υποδύεται ο Robbins, ένας τραπεζίτης που καταδικάστηκε άδικα για τη δολοφονία της γυναίκας του και του εραστή της, που στάλθηκε στη φυλακή Shawshank. Εκεί, ο Andy δημιουργεί μια άθραυστη φιλία με τον "Red", έναν βετεράνο τρόφιμο που υποδύεται ο Morgan Freeman που παίρνει ό,τι θέλει. Μέσα από την εφευρετικότητα, την επιμονή και την ελπίδα, ο Andy μεταμορφώνει όχι μόνο τη ζωή του, αλλά και τις ζωές των γύρω του, αντιμετωπίζοντας τη βαρβαρότητα και τη διαφθορά του συστήματος των φυλακών. Η φιλία και η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο γίνεται η κινητήρια δύναμη μιας συναισθηματικά συναρπαστικής και εκπαιδευτικής περιπέτειας.

Ένα υποτιμημένο αριστούργημα

Η αναγνώριση της ταινίας έχει φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα που το site IMDb την κατατάσσει ως την καλύτερη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου με βαθμολογία 9,3/10 και σχεδόν 3 εκατομμύρια ψήφους. Η ταινία είναι προς το παρόν διαθέσιμη στο Sky και το NowTv. Το The Shawshank Redemption κέρδισε εννέα υποψηφιότητες για Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένων των βασικών κατηγοριών Καλύτερης Ταινίας, Α' Ανδρικού Ρόλου για τον Morgan Freeman και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου για τον Frank Darabont. Ωστόσο, η ταινία δεν κέρδισε ούτε Όσκαρ ούτε Χρυσές Σφαίρες.

Από τεχνική άποψη, αυτή η ταινία ξεχωρίζει για τη φωτογραφία του Roger Deakins που καταφέρνει να αποτυπώσει την καταπιεστική αλλά ελπιδοφόρα ατμόσφαιρα της φυλακής Shawshank. Η μουσική, που συνέθεσε ο Thomas Newman, προσθέτει ένα σημαντικό συναισθηματικό στρώμα, αναδεικνύοντας τόσο στιγμές απόγνωσης όσο και εκείνες της ελπίδας και της λύτρωσης. Το μοντάζ του Richard Francis-Bruce και ο σχεδιασμός παραγωγής του Terence Marsh βοηθούν στη δημιουργία ενός λεπτομερούς και πιστευτού κόσμου, βοηθώντας το κοινό να βυθιστεί πλήρως στην αφήγηση. Αυτά τα τεχνικά στοιχεία όχι μόνο εξυπηρετούν την ιστορία, αλλά την εξυψώνουν, κάνοντας κάθε σκηνή εντυπωσιακή.

Ένα αστρικό καστ

Το καστ της ταινίας καθοδηγείται από τις αξέχαστες ερμηνείες των Tim Robbins και Morgan Freeman. Ο πρώτος προσφέρει μια εντυπωσιακή και δυνατή ερμηνεία ως Andy Dufresne, δείχνοντας την εξέλιξή του από την αρχική απόγνωση στην ελπίδα και την τελική απελευθέρωση. Από την πλευρά του, ο Freeman προσφέρει μια από τις καλύτερες ερμηνείες ολόκληρης της κινηματογραφικής του καριέρας, δίνοντας στον χαρακτήρα του ένα μείγμα σοφίας και ευαλωτότητας.

Το καστ ολοκληρώνεται με τις ξεχωριστές υποστηρικτικές ερμηνείες από τον Bob Gunton ως Principal Norton, τον βετεράνο ηθοποιό κλασικού κινηματογράφου James Whitmore ως ηλικιωμένος τρόφιμος Brooks, την Clancy Brown ως τον βάναυσο Captain Hadley και τον David Proval ως Snooze. Κάθε ηθοποιός συνεισφέρει στην πλούσια αφήγηση της ταινίας που έχει συναρπάσει κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο.

The Wings of Freedom: the strengths

To The Wings of Freedom: the strengths είναι ένα έντονο και ζωντανό δράμα που σηματοδοτεί την καριέρα ενός σκηνοθέτη που μέχρι τότε είχε αποκτήσει ένα συγκεκριμένο κύρος στη μικρή οθόνη. Μέσα από την παραδοσιακή δομή του μελοδράματος της φυλακής, αυτή η ταινία προσφέρει ένα παραμύθι μεταξύ φαντασίας και βολονταρισμού, με ευφάνταστες ανατροπές. Χωρίς να επιτύχει αριστεία, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη που εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται σήμερα με ενδιαφέρον και συγκίνηση. Από τις πιο διάσημες γραμμές θυμόμαστε αυτές τις λέξεις από τον χαρακτήρα του Freeman: "Η ελπίδα είναι επικίνδυνο πράγμα. Η ελπίδα μπορεί να τρελάνει έναν άνθρωπο. Δεν υπάρχει ελπίδα εδώ μέσα".

 

Πηγή: https://esquire.com.gr



Βίντεο:

Επιστροφή
Θερινά Σινεμά




Επίσης Προβάλλονται

Προσεχώς




Νέο App του Summer Cinemas

Κατεβάστε το στις φορητές συσκευές σας για άμεση ενημέρωση και αγορά εισιτηρίων προσφοράς.

qr-gplay qr-appst
icon-gplay icon-appstore